Reportage

Resa till Trästaden Eksjö den 15 maj

I solsken och före klockan sju startade vår resa till Trästaden Eksjö och med besök i Bruzaholm på em. Dan Skärin var chaufför för vår fullsatta buss. Innan vi kom fram blev det morgonfika på Rasta Eksjö i rondellen Abborraviken.

Väl framme i Eksjö mötte vår guide upp vid Stadshotellet och hon började med stadsvandring för halva gruppen ner till Eksjö museum.

Där påbörjade guiden sedan stadsvandringen med den andra gruppen som fått besöka museet först och lära mer om Albert Engström och om den fina utställningen om Eksjö militärhistoria. Hela gruppen avslutade sedan besöket med en god lunch på Eksjö Stadshotell.

Resan gick vidare till bruksorten Bruzaholm, 2 mil utanför Eksjö, där vi besökte Bruzaholms Bruksmuseum. En mycket duktig och kunnig guide gav oss historien om bruket från år 1660 och om de produkter som tillverkats här.

Eftermiddagskaffe med en god bulle fick vi avnjuta på Kroatorpet i Huskvarna.

Vi var alla överens om att det hade varit en mycket trevlig och intressant dag på alla sätt, inte minst att man fått sjunga med i ” På Ränneslätt” och ”Mopedvisan” i bussen.

Text: Ingegärd och Margith Bilder: Bert och Ingegärd

Vandring på Tuskeboleden

I ett något kyligt väder träffades ett gäng pigga aktiva seniorer för att vandra Tuskeboleden.
Startpunkten för leden var vid Pålsbo och sedan gick vandringen via Tuskebo, Horsamo, Fållen och tillbaka till Pålsbo.
Efter ca tre kilometer var det dags att ta fram fikakorgen och slå sig ner i gräset vid Fållen, och bara njuta. Styrkt av kaffe och mackor gick de två sista kilometerna som en dans.
Guide på vandringen var Sven Jarl, ordförande i Villstads hembygdsförening, som på ett levande sätt berättade om människorna som bott och levt utmed leden. Det var ett hårt liv för dem många
gånger och man måste beundra deras styrka att klara sig genom så många svårigheter som mötte dem under deras levnad.
Efter ett par timmar var vi tillbaka i Pålsbo och vår guide Sven Jarl fick rungande applåder och blommor för sin utmärkta guidning.
När vi sa adjö och lämnade Pålsbo var alla nöjda och glada. Det var en härlig förmiddag i naturen!
Text Margith Borginger och foto Ingegärd Larsson

Matkulturen

Torsdagen den 21 mars och fredagen 22 mars samlades sammanlagt 110 Aktiva Seniorer till de efterlängtade luncherna på Matkulturen.

Frida Ambjörnsson berättade om utbildningen och sedan presenterades menyn av en elev. Den här gången var det åk 3 elever som betjänade och det märktes på deras smidighet och vana! Varje lunch avslutades med att eleverna fick komma in och ta emot välförtjänta applåder.

Det bjöds på trerätters middag båda dagarna och som vanligt var maten av yppersta klass, en kulinarisk upplevelse! Detta borde vara ett återkommande årligt arrangemang tyckte de belåtna gästerna.

Sista dagen fick alla eleverna på restaurangprogrammet ett penningbidrag att göra något trevligt för och Frida Ambjörnsson fick en blomma.

Bodil Persson o Gunnie Davidsson 

Katt på hett plåttak

Teaterföreställningen ”Katt på hett plåttak”, Spira Jönköping

torsdagen 7 mars 2024

Det är inte fel att på en helt vanlig torsdagskväll kunna få gå på teater i Jönköping och att dessutom bli upphämtade av Schulz Buss AB med chaufför Dan Skärin vid ratten.

Vi var 47 medlemmar, som åt en god teaterbuffé innan föreställningen ”Katt på hett plåttak” började. Vulkanteatern i Jönköping har satt upp denna föreställning i samarbete med Kulturhuset på Spira. Dramat är skrivet av Tennessee Williams, född år 1911 i Mississippi i USA. Han räknas till en av 1900-talets största amerikanska dramatiker. Föreställningen handlar om relationer och lögner, barnlöshet, sjukdom och alkoholberoende bland familjemedlemmarna i familjen Pollitt. Innehållet är lika aktuellt idag som när den hade urpremiär på Broadway år 1955.

Kaffe med en god chokladpralin serverades i pausen innan vi fick se upplösningen på dramat.

Vi kände oss nöjda med dagens teaterresa och med den trevliga gemenskapen i gruppen.

Text och foto: Ingegärd och Margith

Årsmötet 2024

Så har årsmötet hållits återigen, denna gång med stor saknad av vår tidigare ordförande, Rolf Svensson. Rolf var en energisk person som satte sin prägel på verksamheten i föreningen. Han skrev också berättelsen om föreningens 30 år, som vi kan läsa om vi bläddrar tillbaka ett år i reportagen. Gör gärna det, vi kommer inte att glömma Rolf.

Årets möte var, liksom de flesta åren mycket välbesökt, det finns nog inte många föreningar som har så många medlemmar som deltar i årsmötet som hos oss, det gläder oss. En liten sak som förtjänar att nämnas här är svårigheten att hitta medlemmar som vill bidra till att hålla liv i föreningen. Som en av talarna uttryckte det: “om vi inte kan besätta styrelseplatserna så kan vi kanske inte driva verksamheten och då blir det inga resor eller andra aktiviteter”. Tillgångarna är goda, så det är inte pengarna det hänger på. När man blir pensionär är det verkligen viktigt att ha en sysselsättning, även efter ett långt liv i arbete. Vi uppmanar således medlemmarna att överväga ett deltagande i verksamheten. Tala gärna med någon Du känner i styrelsen. I år avtackades två medlemmar ur styrelsen respektive valberedningen. Det var i nämnd ordning Kent Ahlgren och Anita Kjell. Vi tackar för deras goda insatser för föreningen.

Årets uppträdande var verkligen uppskattad av publiken. Det utfördes av gruppen “Trenorerna” med skämt, trolleri och mycket fin sång. Omklädningar gjordes skickligt löpande under gång som spelet fortsatte. Kungen och Zlatan var uppskattade figurer i framförandet som drog fram mycket skratt. Som man brukar säga, ett gott skratt förlänger livet.

text och foto: Halvard Nilsson

Falkenbergsrevyn

I ett strålande vårvinterväder åkte 51 glada medlemmar från Gislaved till Falkenberg. När de sista stigit på i Smålandsstenar, ställdes kosan västerut. Lite fakta om revyn berättades under resan.

På litet slingriga vägar tog Thomas Schultz oss, på ett  lugnt och säkert sätt, fram till resmålet. Framme i Falkenberg intogs en välsmakande lunch på Bistro Grand. Mätta och belåtna tog vi plats i bussen igen, för att åka till dagens höjdpunkt, revyn.

Föreställningen ägde rum i en charmig lokal, med litet äldre stuk. Vi hade fått bra platser och vi fick verkligen motionera skrattmusklerna.

Nöjda med dagen tog vi så plats i bussen igen för hemresan. Som alltid ett bra arrangemang av Thomas Schultz vid Schultz resor. Litet bilder från revyn syns nedan!

Vid pennan Gunnie Davidsson 

Information av Svensk Fastighetsförmedling

Måndagen 22 januari samlades en grupp Aktiva Seniorer Gislaved för att ta del av information från Svensk Fastighetsförmedling, Gislaved och med Daniel Djerv som representant för företaget.

Detta var årets första aktivitet för våren 2024 och var förlagd på Carlssons Matsalar i Gislaved.

Svensk Fastighetsförmedling arbetar med och säljer det mesta i fastighetsväg. De har samarbete med olika Banker, Anticimex, If Försäkringsbolag, Jurist-och Bouppteckningsbyrån AB Gislaved, Lantmäteriet, Energimyndigheten samt bostadsbolag för att nämna några för att en ”överlåtelse” skall bli så bra som möjligt.

Arbetsområdet är Gislaveds kommun och även i dess gränsområden (till exempel vid Bolmen).

Daniel berättade på ett informativt och kunnigt sätt om hela försäljningsprocessen av hus/ lägenheter och bostadsrätter/ fritidshus från första kontakten tills man överlämnar nycklar från säljare till köpare. Många är inblandade under denna process.

Vi fick information om Energideklaration, lättsålda och svårsålda projekt, aktiv matchning, Dolda fel försäkringen samt taxeringsvärdets påverkan på försäljningspriset med mera. Många frågor ställdes och ärliga svar på dessa fick vi av Daniel. Intresserade medlemmar får nu ta det hela vidare genom att kontakta Daniel i den mån de har planer på att byta bostad.

Därefter bjöds vi på kaffe med god chokladkaka och grädde.

Vi tackade Daniel med blommor för en informativ och kunnig information om processen att byta bostad samt närvarande medlemmar för stort intresse.

Text och foto: Ingegärd Larsson

Musikalen Änglagård och besök på Riksdagshuset i Stockholm

torsdagen 30 nov och fredagen 1 dec

Höstens stora musikalupplevelse Änglagård med Tommy Körberg, Helen Sjöholm, Tuva B Larsen och Lindy Larsson i huvudrollerna gav oss precis en sådan härlig kväll på Oskarsteatern som vi hade förväntat oss. Det är en ”Änglagårdshistoria” men berättad på ett annat sätt och inramad med unik och känslomässig musik skriven av Fredrik Kempe. Så bra!!

51 medlemmar deltog i resan. På vägen upp gjordes ett stopp i Stavsjö för lunch och sedan åkte vi till det 4-stjärniga Clarion Hotel Amaranten på Kungsholmen. Där intog vi en god tre-rätters middag innan vi åkte till Oskars.

Efter frukost på fredag morgon gav vi oss i väg till Riksdagshuset för att bli guidade av Camilla Rinaldo Miller från Bredaryd. Ett intressant besök som var omgärdat av mycket säkerhetsarrangemang.  Detta besök hade Thomas Schulz lyckats ordna liksom allt annat som bidrog till en mycket fin resa för oss alla. Vi hade även tid att besöka Gamla Stan med julmarknad på Torget och dess julstämning eller så kunde vi bara ta in julkänslan i besök på något café eller matställe.

Innan vi lämnade Stockholm gav Thomas Schulz oss en guidad rundtur med intressant information i den fint utsmyckade huvudstaden, vilket var uppskattat.

På vägen hem gjordes ett stopp i Ödeshög. Därefter fick alla svar på de lite kluriga ”ordtydningar” man fått jobba med under resan och även på musikquizet om olika musikaler vi kunde känna igen.

Vi vill tacka våra resenärer för den trevliga gemenskapen på resan samt ge ett lika stort tack till vår chaufför Thomas Schulz för säker körning, fint upplägg och trevlig gemenskap.

Ingegärd Larsson och Margith Borginger

Jul på Tjolöholms Slott

Den 24 november åkte 44 glada medlemmar i Aktiva Seniorers buss till Tjolöholms Slott för att shoppa på Julmarknaden. 

Första stoppet gjordes på den trevliga restaurangen Blommigt och Prickigt i Hyssna, där vi njöt av en god fralla från bageriet där. Bräutigams Marsipan-och-konfektyr blev nästa stopp. Vi provsmakade och handlade ur det rika utbudet. 

Så var vi framme vid slottet, där vi bjöds på en god lunch i storstugan. Därefter promenerade vi till Julmarknadsområdet och började handla av hjärtans lust. Några av oss gick vidare till det vackra och jugend-inredda slottet. Väl värt ett besök!

På julmarknaden såg vi bl.a. den kända kocken Alexandra Zazzi, där vi fick smaka på hennes ljuvliga mat t.ex. lax med pepparrotsvisp i tunnbröd och garnerad pepparkaka.

På hemvägen fikade vi med fika och kanelbulle. Trots att vi var jättemätta smakade det bra. Nöjda med dagen och våra inköp återvände vi till våra hemorter.

Bodil och Gunnie

Bussresa till ”Handelsplatsen vid Junebäcken” torsdagen 26 oktober.

Alla platser har sin historia, så även Jönköping. Namnet kommer sig av att när Magnus Ladulås år 1284 undertecknade stadsprivilegiebrevet för Jönköpings stad låg marknadsplatsen vid Juna. Detta är det ursprungliga namnet på Junebäcken. Handelsplats var synonymt med köping – därför namnet Jönköping. Idag är Jönköping en ganska stor stad med omkring 100 600 invånare i tätorten. Staden ligger befolkningsmässigt sett på 10:e plats bland Sveriges städer.

Vi var 45 medlemmar, som tillsammans med Schulz Resor AB och med chaufför Dan Skärin gjorde ett första fikastopp på Kroatorpets Café i Huskvarna. Med en vacker utsikt över Vättern njöt vi av kaffe och en go ‘fralla innan färden gick vidare till Tändsticksmuseét. Här fick vi, indelade i två grupper, berättat tändstickshistorien ur olika perspektiv av Lena, som också guidade oss genom husets två våningar. Intressant!

Därefter blev det lunch på Restaurang Sjön, en prisbelönt restaurang vid Vätterns kant. Här mötte vår guide Anita upp och sedan guidades vi i bussen genom Jönköping i ungefär två timmar. Ett kort stopp gjordes vid Rudenstams äppelodlingar i Huskvarna för eventuellt besök i gårdsbutiken eller bara för att sträcka på benen, titta ut över odlingarna och njuta av den vackra utsikten. Guidningen avslutades i Stadsparken. Stadsparken ligger på Dunkehallaplatån som höjer sig ca 30 – 50 meter över stadskärnans nivå. Efter att vi fått uppleva Jönköping ur ett ”ovan-perspektiv”, välkomnades vi in i Stugans Café där en god eftermiddagsfika väntade på oss tillsammans med information om caféet.

Vår hemresa gav också svar på några frågor om Jönköping, som alla hade fått fundera över på ditresan.

Vi tackar alla för en trevlig dag tillsammans, och vi hoppas att dagen gav lite ny kunskap och nya reflektioner kring ”Handelsplatsen vid Junebäcken”.

Text och foton:
Margith Borginger och Ingegärd Larsson

Upplevelseresa i 5 dagar till Hamburg, Altes Land, Lubeck och Burg den 25-29 september

Vårt jubileumsår firade vi med en lite längre upplevelseresa till Tyskland, vilken blev mycket uppskattad av trettionio deltagande seniorer.

Thomas Schulz var vår eminente chaufför på resan och som guide genom Tyskland var Ann-Sophie Nilsson, som guidat oss på tidigare resor. Efter ett fika-stopp strax utanför Lund styrdes färden till Hamburg via Danmark och med färjeöverfart mellan Rödby och Puttgarden. Resmålet för dagen var Hotel Alte Wasche där vi hade tre övernattningar. Hotellet låg centralt och därifrån kunde vi enkelt upptäcka närområdet med bl. a Konstmuseum, Centralstationen, ”ströget” och parken ”Planten und Blumen”. Vi avslutade dagen med gemensam middag på kvällen.

Dag två blev vi proffsigt guidade genom sevärda delar av Hamburg. Vi stannade bl.a. för ett fotostopp på Marco-Polo-Terassen för att förundras över Elbphilharmonie – konsertsalen med 2100 sittplatser, uppbyggd på hamnmagasinet vid floden Elbe. Påbörjades år 2007 och färdigställdes år 2017. Anmärkningsvärt är, att denna byggnad har kostat 12 miljarder kronor!  Besök gjordes i Neustadt, där vi också kunde besöka St Michaelis Church med en intressant historia. Därefter blev det resa med ”egen båt” på Elbe, där vi kom containerfartyg och andra sevärdheter mycket nära och med god info av kapten och Ann-Sophie. Em avslutades med ett par tim på Miniatur Wunderland. Imponerande uppbyggnader med både ljus och ljud! På kvällen samlades alla på Gröninger Privatbrauerei. Det är en av de äldsta och mest kända bryggeripubarna i Hamburg, där vi åt en god tysk middag till deras egna utsökta Gröninger Pils. Som extra bonus efter detta besök fick vi möjlighet att ta oss upp med den speciella rulltrappan i Elbphilharmoni för att kunna beundra utsikten över Elbe och området.

Dag 3 förflyttade vi oss ut till Altes Land. Detta är ett område söder om floden Elbe i de tyska delstaterna Hamburg och Niedersachen och känt för sina enorma sammanhängande fruktodlingar med 14 300 ha god odlingsjord. Vi besökte en familjeägd fruktgård, där vi bl.a.  fick åka ”traktortåg” Traktortåg genom odlingarna fyllda med äppelträd med flera fruktträd. Därifrån åkte vi vidare till den gamla Hansastaden Stade med 48 000 invånare och med sina välbevarade korsvirkeshus, gavelhus, sitt centrum med kanaler, gröna ytor och svensk historia. Egen tid med lunch innan det blev dags att åka vidare till Horneburg. Här besökte vi en privatägd anläggning för destillering av whiskey med information och provsmakning. På kvällen hade vi gemensam middag på hotellet.

Dag 4 lastade vi in våra väskor för resa till den gamla Hansestaden Lubeck. Ett stopp gjordes på vägen i Schlutup vid en före detta tullstation ”Grenzdokumentations-Stätte Lubeck-Schlutup”. Detta är i dag ett litet museum med dokumentation, foton, uniformer mm från tiden då Tyskland var delat i Öst -och Västtyskland. I Lubeck fick vi en rundvandring genom de centrala delarna och några timmar på egen hand att njuta av marsipan, lunch och härligt solsken. Wizzers hotel i Burg blev nästa stopp och här väntade övernattning och en god middag i Burg. Burg är huvudorten på ön Fehmarn som ligger strax söder om Puttgarden.

Efter sista dagens frukost i lugn och ro blev det lite tid för gränshandel innan vi påbörjade vår hemresa till hemorterna igen. Vi tog avsked av Ann-Sophie utanför Lund, gjorde ett fika-stopp på Hallandsåsen innan det var dags att säga tack till varandra för en mycket trevlig och intressant resa tillsammans.

Text och foto: Ingegärd Larsson

Vandalorum och Kraftvärmeverket i Värnamo

Tisdagen den 29 augusti samlades 35 förväntansfulla medlemmar till en utflykt i närområdet.

På Vandalorum guidades vi runt av kunniga och trevliga guider. I första huset var Lisa Larssons alster utställda i kronologisk ordning från tidiga ungdomen till hennes senaste verk. Lisa Larsson är fortfarande aktiv trots sin höga ålder. Vi fick se de välkända figurerna, exempelvis lejonet och serviserna från Gustavsberg. Lisa älskade Japan och tillbringade mycket tid där, vilket speglar sig i hennes konstnärskap. Hennes man var också konstnär och de hade ett långt och kreativt äktenskap.

I hus 2 visades spännande verk från naturen, Design by Nature, av konstnärerna Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren, Designstudion Front. Front är mottagare av Bruno Mattsson-Priset 2023, Nordens största designpris.

Ida Pettersson Preutz, i Hus 3, visar upp sina unika lapptäcken. Ida vill även visa upp baksidan av sina verk för att förmedla förståelse för hur hennes konst är uppbyggd. Hennes val av färger uppfattas olika om man ser med blotta ögat eller om man ser genom en kamera.

Vi fick också tid att strosa runt i trädgården för att reflektera över alla växter, som är planerade så att man ska kunna njuta av örterna hela året runt.

Därefter åt vi en god fiskrätt till lunch.

En kort bussresa förde oss till Värnamo Kraftvärmeverk. Vi fick insyn i hur man planerat klimatsmart, för att på det mest effektiva sättet får såväl värme som elektricitet ur flis. Detta besök visade sig vara långt mer intressant än förväntat av oss vanliga människor.

Text och foto: Gunnie Davidsson och Bodil Persson

Reportage från företagsbesök på GA Industri AB, Smålandsstenar tisdagen 15 augusti 2023

Många småländska företag har startat utifrån ett behov av en speciell detalj.

Så var det för Gunnar Andersson, grundare 1955 till GA Industri AB, som är ett Stålservicecenter. Tillsammans med två goda vänner utvecklade han utrustning för stålbandstillverkning som idag förser Norden och Baltikum med tunnplåt i önskade dimensioner samt formatblock för vidare bearbetning hos kunderna efter deras önskemål. Stålservicecentret är 100% familjeägt, ligger i Smålandsstenar, och idag ansvarar tredje generationen för företaget. VD är Donald Gunnarsson, och han har ca 70 medarbetare till sin hjälp.

Fyrtiofem Aktiva Seniorer i Gislaved fick förmånen att under en hel förmiddag få en gedigen guidning genom företaget och få information och svar på alla frågor vi hade. Besöket började med kaffe och en god fralla. Donald och Mats Gunnarsson gav oss historien bakom GA Industri AB, innan vi i fyra grupper fick mer information om verksamheten i fabriken. Vi återsamlades, och då bjöds vi på lunch med efterföljande kaffe med kaka. Då fick vi också möjlighet att ställa fler frågor, som personalen gärna besvarade.

Alla var mycket nöjda med besöket på GA Industri AB och även imponerade av den logistik som är nödvändig med denna mängd och tyngd av stål som dagligen både rullar in och rullar ut från företaget. 100 000 ton stål passerar ut årligen till olika kunder och det är verkligen inte lite!

Vi kan bara tacka för ett mycket intressant och generöst besök och vi vill önska GA Industri AB en fortsatt god utveckling i sitt arbete.
Text och foton: Ingegärd Larsson

Kryssningsresa i Bohuslänska vatten

Tidigt på morgonen den 8 juni reste 52 förväntansfulla resenärer från Småland för att ge sig ut på en kryssning mellan Skärhamn och Lysekil. Vi avreste kl 10.00 med båten Eriksberg byggd 1910. Ombord blev vi bjudna på kaffe och en fralla som smakade gott efter några timmar i bussen. 

Sen lättade vi ankar och det bar i väg ut i skärgården. Havet låg lugnt och stilla och solen sken från en klarblå himmel så vi kunde bara njuta av färden. Här öppnade sig nu ett landskap med kala klippor och öar och salta böljor.  Vissa av öarna var bebodda och där låg husen så tätt tillsammans, som en liten koloni, och det såg ut som de sökte skydd av varandra.

På ön Gullholmen lade båten till och vi kunde gå iland och få se husen och fiskebodarna på nära håll.  De flesta husen var vita och sjöbodarna röda. Jättevackert mot de grå klipporna.

Sjön suger och nu gjorde sig hungern påmind och kocken ombord serverade kalvfärsbiff med tillbehör och kaffe på maten.  Det satt bra!

Under hela resan underhölls vi av två trubadurer som bland annat sjöng visor av Evert Taube och på vår resa passerade vi Malö, så Maj på Malö var ju en självskriven sång på repertoaren.

Andra platser som vi passerade var Kyrkesund och Mollösund.

Klockan 14.00 var vi framme i Lysekil där bussen mötte upp. Efter en härlig dag med sol, vind och vatten var vi åter, framemot kvällningen, hemma i vårt Småland med sina gröna skogar.

Margith Borginger

Unnaryd, en pärla i vår närhet

I strålande sol startade vi vår resa och första anhalten var ett besök på Charlanderska museet i Jälluntofta. Där blev vi guidade bland Johannes Charlanders fantastiska möbler med intarsia. En möbelsnickare som verkligen kunde sin sak. Han levde mellan 1844–1931.  Storligen imponerade av hans skicklighet åkte vi vidare till Alf i Boalt.

 Där serverades kaffe och sedan fick vi gå runt och titta på massor av prylar där också gamla minnen började poppa upp. Där fanns grejer som man inte sett sedan barnsben. Efter nostalgibesöket i Boalt åkte vi vidare till Alebo Pensionat där vi åt en jättegod lunch.

Alebo pensionat är ett gammalt kurhotell byggt 1897, vid hälsokällan Alebodal i utkanten av Unnaryd. Under sin storhetstid som kurhotell kunde man erbjudas ett antal olika sorters bad och dricka brunn.  Vattnet var särskilt känt för sin kraftiga verkan mot blodbrist och reumatism.

Efter lunch var det så dags för ett besök på Bonadsmuséet.  Där berättade kunniga guider om bonadsmåleriet, som är helt unikt för vår bygd. Det är så speciellt att det kommer besökare från hela världen för att titta och lära sig tekniken att måla bonader. En av de mest kända bonadsmålare var Nils Lundberg/Lindberg, som lärde sig konsten av kyrkomålare i Reftele. Besöket avslutades med en god fika i hembygdsparken.

Efter fikat bar det av hemåt och vi kunde njuta av att få åka på svängiga vägar med en härlig grönska utmed vägkanterna. Sammanfattningsvis kan man säga att “Unnaryd är en liten pärla i vår närhet”.

Text: Margith Borginger, foto: Margith Borginger, Ingegärd Larsson och Rolf Svensson

Wallåkra Stenkärl och Eslövs Leksaksmuseum

I skön morgonsol startade vår resa ner till Skåne med tre inlagda besöksmål. Det första var Tomatens Hus i Wallåkra, men innan dess styrde vår chaufför Dan S på Schulz Resor AB av mot Iggeborrarps Värdshus vid Örkelljunga, för att vi skulle få inta en god förmiddagsfika i vacker omgivning.

Tomatens Hus ligger i Wallåkra mellan Glumslövs backar och Wallåkras dalgång i nordvästra Skåne. Det är en privat gårdsbutik med egen odling av tomater, chili- och paprikaplantor, kryddor av olika slag, sallader, pelargonior mm. Man driver upp ca 100 ton tomater/år och detta säljs lokalt! Före besöket kom två av ägarna in i bussen och berättade om verksamheten för oss.

Därifrån gick resan vidare till Wallåkra stenkärlsfabrik AB.  Denna fabrik grundades år 1864 av John C. Billow och Carl af Ekström. Då hette den Qvistofta lerkärlsfabrik men bytte så småningom till dagens namn. Sedan år 2001 driver Åsa Orrmell fabriken med tillhörande krog. Det är ett modernt företag med historisk förankring och som ligger i Rååns dalgång. Här tillverkas brunglänsande krukor och stenkärl gjorda av traktens lera. Alla produkter drejas för hand, bränns och saltglaseras slutligen i den stora koleldade rundugnen. Vi blev mycket proffsigt guidade av Åsa Orrmell genom hela processen. Imponerande tillverkning och mycket fina produkter! Vi åt lunch ute i det vackra vädret innan vi tackade för besöket och åkte vidare.

Det tredje resmålet var Eslövs Leksaksmuseum. Ägare är tre generationer Sundberg som har byggt upp en hel värld på en yta av 1000 m2 med alla möjliga olika barndomsleksaker som vi kände igen. Dessutom finns otroliga tågbanor (ca 1600 meter räls) med intressanta omgivande miljöer som körs med tåg och vagnar hela tiden, och som vi slogs av med häpnad. I samband med att Eslöv firade 100 år som Stad år 2011, fick ägarna en förfrågan om en tillfällig utställning av sin samling. Detta resulterade så småningom i dagens välfyllda museum.

På vägen hem gjordes ett stopp för kvällsfika på Rasta på Hallandsåsen innan vi mycket nöjda med dagen och med allt vi fått höra och se (och även med de ”klurigheter” man fått gnugga tankeknölarna med) nådde våra hemorter igen.

Text och foton: Ingegärd Larsson

Våravslutning för Måndagsvandrarna i Smålandsstenar

I härligt solsken måndagen 8 maj samlades vi måndagsvandrare för att åka till Naturreservatet i Mårås i Halland för att gå en naturslinga på 2,3 km genom gammal vacker bokskog.

Naturreservatet ligger norr om Hyltebruk på vägen mot Landeryd. Området är naturskyddat sedan år 1978 och förvaltas av Länsstyrelsen.

Längs med slingan gjorde vi stopp, där det fanns information av olika slag kring det vi såg omkring oss. Tickor, lågor och högstubbar, mossor, gamla odlingsrösen och aktuella fåglar som finns i denna bokskog, som t ex spillkråka och grönsångare.

Vi gjorde ett fika-stopp med egen medhavd matsäck på en bergshöjd som når 175 m ö.h. där ett bord fanns utställt för detta ändamål eller bara som plats att njuta av utsikt och skir grönska. 

Alla deltagare var nöjda med denna fina förmiddag och med avslutningen på vårens promenader. Vi fortsätter till hösten igen.

Margith Borginger, ansvarig för promenaderna och

Ingegärd Larsson, stand in när det behövs

VJ Vilt

Äntligen dags för en kulinarisk och gohärlig tur till VJ Vilt i Nissaryd!
Vi var ett 40-tal Aktiva Seniorer som med buss eller bil tog oss till Nissaryd. Redan på bussen var det en god stämning som höll i sig hela kvällen.

Caroline Engvall, en av ägarna, hälsade oss välkomna och vi serverades
dovhjortsytterfilé med rödvinssky, arancini, västerbottenkräm, blomkålspure samt ugnsbakade tomater och haricots verts. Desserten var en härligt smaskig karamellmousse med kanderade nötter och färska bär. Allt smakade fantastiskt gott!!

Borden var dukade i den nya restaurangen och solen lyste så härligt in. En vacker inramning för vår måltid. Efter den goda maten berättade Caroline om hur hon och maken Jonas började med ett slakteri i liten skala 2017 och att de nu 2023 har utvecklat sin verksamhet med en
restaurang som stod klar 2022 och en butik från 2021, där de säljer massor av goda varor, både egenproducerade och från leverantörer i närheten. Det var många Aktiva Seniorer som fyllde sina kassar med olika delikatesser innan hemresan.

Ägarna till VJ Vilt är makarna Caroline Engvall och Jonas Carlsson.

Text: Monica Andersson och Margith Borginger
Foto: Rolf Svensson

Sophie Sager – uppväxt bland småländska järnbruk och prästgårdar. Kvinnorättskämpen

Vem var Sophie Sager – flickan som växte upp i Byarum utanför Skillingaryd och blev så omtalad?

Rolf Fredriksson (tidigare Brysselkorrespondent) har forskat i Sophie Sagers uppväxt, hennes släkt och relationer och denna information hade nästan 60 medlemmar förmånen att få ta del av i Torghuset onsdagen 16 april.

Sophie Sager föddes år 1825 i Krängsberg i Byarums socken. Hennes far, Gabriel Sager, var bruksförvaltare på Krängsbergs Bruk. Hon blev tidigt präglad av miljöer på järnbruk och prästgårdar och av starka kvinnor och det liberalt radikala Jönköping. Att den Sagerska släkten var mycket betydelsefull för näringslivet i Sverige får vi inte glömma.

Dock dör Sophies far Gabriel redan år 1834. Då var Sophie bara 9 år. Detta förändrar hela livssituationen för modern och barnen och de blir så småningom förvisade till socknens fattigvård. Sophie fick dock hjälp av nära släktingar att få gå i skola i Jönköping och utbilda sig till sömmerska.

Karaktärsdragen hos Sophie Sager kan beskrivas i termer av självförtroende, självmedvetenhet, oräddhet och frispråkighet och detta uppmuntrade man inte kvinnor till på 1800-talet. Hon flyttade till Stockholm, sökte jobb, träffade Gustaf Möller som erbjöd henne husrum. Denne man blev närgången och våldet eskalerade och mynnade ut i ”Sagerska målet”, där Sophie valde att försvara sig själv. Genom detta blev hon riksbekant för att hon jobbade så hårt mot patriarkala orättvisor.

Sophie emigrerade till Brooklyn i USA år 1854. Pengarna hon fick för att emigrera kom från släkten på Ryfors utanför Mullsjö, som gärna såg att hon tog sig till Amerika och glömdes bort i sitt gamla hemland. Där fortsatte hon sin kvinnopolitiska kamp, både känd och ökänd, tills hon dog år 1901, 75 år gammal.

Efter föreläsningen fanns tillfälle att ställa frågor till Rolf Fredriksson, innan det var dags med gemensamt eftermiddagskaffe i foajén.

Ingegärd Larsson

Vill Du läsa mer om Sagerska släkten så finns intressant material hos Riksarkivet.se (Webmaster)

Årsstämman 2023

Reportage från Årsmötet 2023, Mina år och 30 årsfirandet.
Ja så har vi klarat av det 30´årsmötet. Två nya medarbetare till styrelsearbetet Bodil Persson och Ingmar Andersson som hälsas välkomna in i styrelsen. En styrelse som i en positiv gemenskap skapar arbetsglädje vilket är en tillgång i den uppgift de har tagit på sig. På plats på årsmötet och jubileet var allas vår Aina Ljungqvist, still going strong i sitt 96 levnadsår. Aina som varit med från början i den första styrelsen som kassör och styrelsemedlem i 20 åren. Aina berättade att hon cyklade ut för att inkassera årsavgifter från medlemmarna för att spara på portokostnaderna. Tänk er, medlemmarna bodde ju på stora avstånd.

En fin pratstund fick jag alltså med Aina på scenen som ljudligt applåderades av de ca 200 medlemmarna i Torghusets stora sal där vi förplägnadens med en kall buffetallrik, dryck och sedan tårta med kaffe. En hälsning överbringade jag också från Gunvor Johansson, 97 år. Initiativtagare till Aktiva Seniorers Västbo 1993. Gunvor, som inte var med, träffade vi någon dag innan i hennes hem i Anderstorp och överlämnade en blomma med en hälsning från oss alla i Aktiva Seniorer Gislaved. Gunvor satt i styrelsen som ordförande i 19 år och styrelseledamot ytterligare två år. Hon bad om en hälsning till oss alla och önskade oss allt gott i föreningen.

Javisst, inte att glömma! För första gången blev vi borttrollade! En spännande, kul, proffsig och underhållande magiker Douglas Nordenbelt från Sölvesborg underhöll oss från scenen mellan mat och kaffe.

Ett stort tack till styrelsen och alla medhjälpare, ingen nämnd och ingen glömd, och för att ni i styrelsen anammade min idé att fira lite extra i år. När jag nu avgått som ordförande och från styrelsen vill jag ge en bild av mina år som aktiv i styrelsearbetet. Fick en inbjudan genom Sam Holm att följa med på en resa till Operan i Oslo 2011 där ”Trollflöjten”
spelades. Resan varade i tre dagar med många begivenheter och sevärdheter. Jag visste inte vad Aktiva Seniorer var för förening innan dess, men vi trivdes med sällskapet av vilka vi kände en del.

Något år senare och efter att vi deltagit i en del arrangemang fick jag frågan på väg hem från Helsingfors och resan till Svenska Teatern där vi sett ”Kristina från Duvemåla” om jag skulle tänka mig att komma med i styrelsen. Så blev det och nu efter nio år i styrelsen och de sista åren som ordförande kan jag konstatera att detta är nog bland det trevligaste jag fått vara med om, genom att fått vara med och skapa, i föreningslivet. Vissa saker har fastnat lite extra av de resor jag har haft förmånen att aktivt vara med om att genomföra. Jag har fått vara guide och berätta om det vi passerar och ska vara med om. Något jag trivts med. Resor jag inte skulle vilja vara utan som också givit fin gemenskap och upplevelser är Polen, Helsingfors, Norge, Berlin, Island och alla dagsresor i Sverige, två resor till Österlen inte att förglömma. Ja, jag liksom ni är väl kvar som medlemmar tack vare alla styrelsemedlemmars arbete med att arrangera trevliga resor och arrangemang genom åren.

När pandemin kom och inga arrangemang kunde genomföras, tänkte jag, att styrelsen måste jag hålla i gång. Det var bara att kavla upp ärmarna. Tillsammans med styrelsen som var med på mitt förslag – att testa ett nytt ekonomi- och bokningssystem liksom ny hemsida. Förbundet hade lanserat ett beprövat system som användes i idrottsvärlden och liknande verksamheter. Några av våra systerföreningar var i gång. Vi startade med hjälp av förbundet och samlade oss för information och undervisning. Vilken positivitet jag mötte i styrelsen och hade inte den funnits, att vilja lära även om datakunskapen inte var den yppersta, skulle vi aldrig kunnat genomföra detta. I dag har vi ett system som underlättar för styrelsen och medlemmarna att boka, få information och att smidigt betala. Men vi ser också det som viktigt att medlemmarna alltid ska kunna ringa och boka som förr och att vårt utskick av program per snigelpost är en grundpelare i vår förening.

Hur var det nu med Aktiva Seniorers start i Västbo. Jo, Gunvor Johansson i Anderstorp arbetade på Medborgaskolan och hade fått upp ögonen för några föreningar som startat i Mellansverige. Inriktningen var kultur av olika slag helt opolitiskt, religiöst neutral och vända sig till seniorer. Alltså personer som var daglediga i stor utsträckning. Gunvor samlade några bekanta, som var eller var på gång som daglediga seniorer och pigga på att vara aktiva, och interimsstyrelsen bildades i 1 december 1992. Detta resulterade i att föreningen bildades i 13 januari 1993 med 52 medlemmar. Starten var två arrangemang på våren i april guidade Kjell Näslund vid besök på stenåldersboplatsen i Lövås och i maj Lars-Erik Pettersson vid besök på Store Mosse med vandring till Svänö. De två arrangemangen samlade ca 30 deltagare varje gång vilket sporrade styrelsen och programmen utökades snabbat och medlemsantalet ökade för varje år. Detta initiativ låg rätt i tiden eftersom någon liknande verksamhet för seniorer inte fanns i Västbo. Interimsstyrelsen bestod av. Kerstin Westerlund, Hestra ordf. Ingegärd Wattström Anderstorp sekr., Aina Ljungqvist Gislaved kassör, Ingrid Eberstål Hestra och Gunvor Johansson Anderstorp som valdes om och blev den första styrelsen 13 januari 1993 med ändringen att Gunvor Johansson blev ordf. och Kerstin Westerlund v.ordf. Verksamhetsberättelsen berättar att styrelsen ökades till sju ledamöter 1994 och då med två herrar Bertil Hesselroth och Bengt-Arne Runberger.

Under de 30 åren, bortsett från pandemiåren 2020–2021 då inga arrangemang kunde genomföras, har ca 250 aktiviteter genomförts av Aktiva Seniorer Gislaved. Föreningen fortsätter i den andan att vara ett komplement till de seniorföreningar, by och samhällsföreningar som verkar i Västbo. Genom ett utökat utbud av aktiviteter berikas valmöjligheterna för våra seniorer i vår bygd.

Båraryd 18 mars 2023
Rolf Svensson

Lorensbergsteatern “Grand Finale” med Tommy Körberg

Drygt 50 förväntansfulla seniorer begav sig till Göteborg en eftermiddag för att tillsammans se Tommy Körberg med åttamanna orkester på Lorensbergsteaterns scen.

Stämningen var på topp i bussen. Det var nog många av oss som längtade ut på en resa med mat, dryck och underhållning av högsta klass. Under resan berättade undertecknad lite om Tommy Körberg, men desto mer om Lorensbergsteaterns historia som är ca 150 år. Väl framme i Göteborg tog vi oss till restaurang “Två Kanten” på Avenyn där vi serverades en alldeles utmärkt förrätt, varmrätt och dryck i mysig källarmiljö och med fin service.

Vi fick sedan uppleva en musikalisk, humoristisk, intressant resa genom Tommy Körbergs kommunikation med oss i publiken. Ingen tvekan om hans professionalitet som entertainer. Inte bara som sångare utan också hans många medverkan i revyer, musikaler, teater och filmer under sin 55 åriga karriär. Av döma av deltagarna var det en toppendag. 

Rolf Svensson

Besök hos AXJO i Gislaved februari 2023

Årets första aktivitet i Aktiva Seniorer Gislaved var ett företagsbesök på AXJO Plastic AB i Gislaved. Ett femtiotal medlemmar fick möjlighet att få ett mycket välkomnande och intressant besök på detta företag.

AXJO Plastic AB är ett svenskt polymerföretag, som idag är ledande inom kabeltrummor, spolar och rullar i smarta plaster. Företaget utvecklar, tillverkar och marknadsför lösningar i polymera material och är ledande tillverkare av kabeltrummor i återvunnen plast. Man har etablerat ett långsiktigt samarbete med ett antal globala företag som använder dessa lösningar i sin produktion. VD och ensam ägare till företaget är Jacob Nilsson. Ett åttiotal personal arbetar i Gislaved men totalt arbetar ca 200 medarbetare i företaget.

Företaget grundades år 1945 av Axel Josefsson, därav namnet. Sedan dess har man ökat produktsortimentet och även utvecklat verksamhet i Kina, Portugal, USA samt försäljningskontor i Nederländerna. Man säljer sina produkter i 46 länder.

I april år 2019 brann en stor del av fabriken ner, men man bestämde sig för att snabbt bygga upp den igen och bygga till. Detta resulterade i en toppmodern produktionsanläggning med huvudkontor som stod färdigt hösten 2020.

Företaget har utvecklat en unik blandning bestående av 100% återvunnet plastmaterial till sina produkter. Detta har resulterat i uppmärksamhet av olika slag. Bland annat har företaget fått Jönköpings läns klimatpris 2022 för att de med sitt ”cirkulära system för insamling och återvinning av kabeltrummor visar att det går att tänka innovativt och att skapa nya lösningar som minskar sitt eget och sina kunders klimatpåverkan.” Genom detta ”pantsystem” minskar man behovet av nytillverkning

Företaget arbetar efter hållbarhetskonceptet GREENOLOGY, som innebär att man arbetar för att minska koldioxidavtrycket så mycket att produktionen är hållbar på alla nivåer i en cirkulär produktion. Insamlade plaster bearbetas och mals ner för att återanvändas i deras produkter. Då behövs innovation, hållbarhetstänk och smarta produktionslösningar och det förstod vi att man är bra på!

Vi tackar Christian, Roger och Anders för en intressant och uppskattad guidning på företaget samt Diana och Caroline för gott kaffe med bröd som vi bjöds på. Vi önskar ledningen på AXJO Plastic AB lycka till i sin verksamhetsutveckling.

Ingegärd Larsson

En strapatsrik vandring i svenska och norska fjällvärlden

Gislaved Aktiva Seniorers sista aktivitet för året var en föreläsning i Torghuset i Smålandsstenar med Lennart Davidsson från Hestra. Ett femtiotal medlemmar fick lyssna på hans genomförda fjällvandring från Treriksröset till Grövelsjön år 2019 – en sträcka på 141 mil som tog tre månader för att nå målet. Lennart Davidsson visade bilder och berättade om sina många upplevelser att ta sig fram i fjällvärlden till fots. Vi förstod, att det krävs både fysisk och mental styrka, utöver målmedvetenhet, att genomföra en sådan här strapatsfylld ensamvandring.

Efter att vi också fått svar på våra frågor tackades Lennart Davidsson med blommor och applåder. Därefter serverades kaffe med julinspirerad fika i trivsam och vacker miljö med trevlig samvaro.

Ingegärd Larsson

Matkulturen fredagen den 25 november

Aktiva seniorer hade en härlig dag på Matkulturen i Gislaved.  Vi välkomnades av Henrik Ekstrand och Frida Ambjörnsson som är lärare på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Gislaveds gymnasium. Henrik Ekstrand, som är chef för programmet, gav oss en intressant information om utbildningen. Linjen är treårig och eleverna får alltid jobb efter avklarad utbildning. Vilket är jätteroligt!

Menyn bestod av:

Förrätt: Laxtartar och en liten Löksoppa.

Huvudrätt: Boeuf Bourguignon med bacon, champinjoner och potatispuré

Dessert: Frasig Pavlova med äpple, citronsorbet och basilikaolja

Allt smakade fantastiskt gott och det var en god stämning bland gästerna som gärna ville göra om besöket. Måltiden avslutades med ett stort tack och en rungande applåd till lärare och elever för den goda maten och servicen.

Det fanns också möjlighet att köpa kakor, müsli, sylt och marmelad som särskolan på Gislaveds gymnasium sålde, och det var många som tog tillfället i akt att göra det.

Själv njöt jag av maten och sällskapet så mycket att jag tyvärr glömde ta bilder från besöket

Margith Borginger

I brist på egna bilder lägger vi in Matkulturens bilder

Besök hos Stolab och Smålandsstenar Hotell och Utbildningscenter

Torsdagen 24 november hade femtio medlemmar i Aktiva Seniorer Gislaved sett fram emot. De hade tursamt blivit inlottade till ovanstående besök, då det fanns ett stort intresse för att delta.

Den första gruppen började med ett besök på Stolab, där VD Martin Johansson välkomnade alla och ansvarade för en intressant och informativ guidning genom fabriken. Kvalitet står i fokus i alla led. Företaget har tillverkat möbler i massivt trä på samma plats sedan år 1907, alltså i 115 år. Varje möbel är skapad genom ett noggrant utfört hantverk och detaljarbete och för att klara att kunna gå i arv i ett par generationer. Klassikern ”Lilla Åland”, skapad av Carl Malmsten, fyller 80 år i år. Stolen ”Miss Holly”, skapad av Jonas Lindvall, är också både vacker och funktionell.

Den andra gruppen började med ett besök på Smålandsstenars hotell och utbildningscenter, där man serverade en god chokladkaka med grädde och färska bär till kaffet. Anne-Marie Colliander berättade om hotellets omfattande renovering från 2018 till idag och om den fina verksamhet som hela tiden växer fram. Tre ägare, med olika ansvarsområden och med god kommunikation mellan varandra, har fått verksamheten att fungera mycket bra.

Efter respektive besök förflyttade sig grupperna till den andra verksamheten för att få samma fina information.

Alla deltagare var mycket nöjda och åkte hem med kunskap om hur man tillverkar en kvalitativt bra möbel och hur man arbetar för att ge en god hotellvistelse för sina gäster.

Margith B och Ingegärd L

Julmarknaden i Huseby

Julmarknaden i Huseby 2022 varar i nio dagar med början 12 november i år. Det är Nordens största julmarknad och den ligger i Grimslöv, ca två mil söder om Växjö. Vi hade det stora nöjet att åka dit torsdagen den 17 nov.

Huseby Bruk är ett gammalt järnbruk med en väl bevarad bruksmiljö och med en intressant historia kring Slottet och dess ägare. Slottet uppfördes år 1844 av grevarna Hugo och Malcolm Hamilton men 25 år senare köpte Joseph Stephens Huseby Bruk. När han dog år 1934 ärvde äldsta dottern Florence Elisabeth Stephens Huseby. Hon dog år 1979 och var då 97 år gammal. I dag förvaltar Statens Fastighetsverk (SFV) Huseby Bruk sedan år 1994. Denna plats är numera Kronobergs läns mest besökta turistmål/år.

Vi anlände till Huseby vid tolvtiden i dagsljus, men innan vi åter tog plats i bussen hade skymningen lagt sig över denna plats. 500 marschaller och 200 upptända granar spred en magisk stämning över platsen. Under vårt besök kunde vi gå på en öppen visning av Slottet i sin 1800-talsstil och ta del av husets historia samt få inspiration från ”Flora PM och vänner” som blomsterdekorerat interiören inför julen. Vi åt en gemensam mycket god julbuffé i Stallet och för övrigt besökte vi hantverkare av alla olika slag i de olika byggnaderna på området. Många hantverkare fanns på plats med gedigna produkter. I matbodarna hittade vi ostar och korvar av olika slag, glögg (både Husebys egen och björksavsglögg från Björka Gård), choklad, sillinläggningar samt ål och mycket, mycket mer som det kunde vara svårt att stå emot att köpa.

Det infann sig en känsla av att julen börjar närma sig efter detta välplanerade besök med Slottsvisning, vällagad julbuffé med trevlig samvaro och möjlighet till inköp av olika slag.

Alla var vi nöjda med dagen. Tack till Thomas Schulz för att vi dessutom fick åka i din fina nyinköpta buss och med dig bakom ratten. Ett varmt TACK också till alla er deltagare. Det är trevligt att få resa med er.

Ingegärd Larsson

Hestra Markis

Tisdag den 8 november var vi 50 personer som först var på Rixibaren i Hestra där vi intog en god lunch och sedan hos Hestra Markis för att få en guidad visning av företaget. Besöket inleddes med en presentation av företaget av en av delägarna, Pär Johansson. Rundvandringen med guidning gjordes av Pär samt en medarbetare, Cecilia Sundström, marknadsförare. Företaget är ett familjeföretag med rötter tillbaka till 1948 och de har nyligen gjort en stor utbyggnad av lokalerna med ett nytt skepp till vänster om det gamla skeppet. Förra året firade man att man passerade det magiska beloppet på 100 miljoner kronor i omsättning. Arbetsstyrkan varierar kraftigt mellan sommar- och vintersäsong. Anledningen är att köp av markiser och andra fönsterskydd är starkt beroende av solens läge och styrka. Kundbasen är i stort sett Sverige och i viss mån Norge. Detta beror på att produkterna är ofta långa och otympliga, vilket leder i sin tur till extremt höga transportkostnader. Därför har man börjat med att köra i flera olika slingor i Sverige för att leverera produkterna med egna bilar. Produkterna säljs genom ett antal företag runt om i landet som specialiserat sig på markiser och dylikt. Den närmaste representanten finns i Hestra. Hestra Markis har egen produktutveckling, men många av maskinerna är av utländsk tillverkning eftersom det är ett ganska smalt verksamhetsområde. Besöket var mycket intressant och särskilt upplyftande att se att ett svenskt familjeföretag kan hävda sig så väl på marknaden. Fabriken gav ett mycket fint intryck, rent och snyggt med alla tänkbara moderniteter. Jag nämnde att intresset för besöket hade varit mycket stort och att vi hade >20 som inte kom med. Cecilia sa att de kör gärna med en visning till, men det blir nog inte förrän till nästa år under lågsäsong. När vi gick var alla försedda med en fin mössa från Hestra Markis. Även kocken hos Rixibaren uttryckte att “de gör gärna om det”. Vi får se vad vi mäktar.

En sista sak. Alla pensionärer som var med nu den 8 nov erbjuds en specialrabatt på produkterna på 20% samt kostnadsfri mätning och konsultation av den lokala representanten Isadal Solskydd AB förutsatt att man beställer senast vid årsskiftet -22/-23. Ring Anders Abrahamsson 0706 995 716. Ange Hestrapensionär22. Själv har jag planer på att skaffa någon form av solskydd vid en glasveranda där det annars blir olidligt varmt på sommaren.

Halvard Nilsson

Vill Du titta mer i detalj på en bild så högerklicka på bilden och välj “öppna i ny flik” (Med mobil håll kvar fingret på bilden så dyker menyn upp. Välj “öppna i ny flik” och en ruta bör öppnas där Du trycker på “växla”). På så sätt ser Du hela bilden, t ex bilden på Hestra Markis statistik. Lycka till!

Bowling – kom med!

Varför inte hänga med..🎳..själv eller med någon annan! 

På måndagar kl 14 samlas ett härligt gäng Aktiva Seniorer på Gisle Bowling i Gislaved från olika delar i vår kommun för en stunds bowling. Ingen tävling eller krav på att prestera. Krävs inga förkunskaper eller styrka. Nej, mer teknik och koncentration än starka armar och spända muskler! Att slappna av samtidigt som man koncentrerar sig är hemligheten bakom, precis som i de flesta sporter. Flera av de nuvarande deltagarna hade aldrig hållit i ett bowlingklot tidigare innan de kom med första gången.  Klot och skor finns att låna i hallen. Kom och hör det underbara ljudet av 10 klot som ramlar samtidigt i en välriktad strike!

Ring om dina funderingar. Känn dig välkommen att pröva några gånger och du kommer upptäcka att du blir stärkt av aktiviteten, på många plan.

Mona Gemfors 070 693 04 76

Mordgåtan hos Mammas i Landeryd

Fredagen den 30:e september var det 2-rätters middag kaffe och chokladbit varvat med mordgåta på fina Mammas i Landeryd. Många valde att åka med vår buss som gick från Anderstorp, Hestra, Gislaved och Smålandsstenar, ett uppskattat alternativ till att köra själv.
Paula och Krister Engström välkomnade oss och Krister berättade om hur Mammas kom till.
Krister höll i mordgåtan på ett mycket tydligt och trevligt sätt, det var sannerligen inte lätt att hålla reda på den Italienska släkten och hitta rätt mördare, det spekulerades vilt men 3 personer i sällskapet lyckades. Grattis till Er.
Det var sista helgen Mammas hade öppet i sin charmiga restaurang, tråkigt men fullt förståeligt med tanke på hur allt har förändrats med el- och matpriser.
Vi tackar för god mat och en trevlig kväll.
Monica Andersson

Dansbandsquiz

Torsdagen den 22 september var det dags för Dansbandsquiz i Torghuset i Smålandsstenar. Där var det uppdukat med kaffe och dopp. Redan från start var det god stämning med mycket prat och skratt.

Efter kaffet välkomnades Elisabeth och Anders Hullfors och orkestern Peloz som med hjälp av sång och musik skulle få publiken att lösa ett quiz med arton frågor. Det var inte vilka frågor som helst utan de var mycket underfundiga. Bland många härliga schlagers sjöng Elisabeth och Anders ”Det regnar det regnar”, en dansbandslåt som Lasse Stefanz orkester har spelat in, och där frågan genom olika vägar blev: ‘Hur djup är Fegen?’ (rätt svar 36m) Ett annorlunda och roligt quiz som avslutades med applåder och blommor till de medverkande. Det var en härlig eftermiddag i Torghuset.

Margith Borginger

Trästaden Nora

30 och 31 augusti

Vi åkte iväg från Smålandsstenar via Gislaved och Hestra, och for vidare upp mot Ödeshög där vi tog en fikapaus med fralla o kaffe. Därefter åkte vi vidare via Mjölby, Motala, Örebro och vidare till slutmålet Nora, en av Sveriges tre trästäder. Vi kom fram vid lunchtid så vi checkade in på det gamla stadshotellet, som förr hette Skoga hotell, mitt i centrum. Där intog vi lunchen. På   eftermiddagen fick vi guidad rundvandring genom stadens alla gamla byggnader från 1700- och 1800 talet. Vi avslutade rundvandringen vid Göthlinska gården, ett bostadshus som har stått orört sedan början på 1900 talet. Vi avslutade dagen med gemensam middag på hotellet.

Efter frukost packade vi bussen och mötte upp med Ove Hoffner, systerson till Dagmar Lange deckarförfattare. Under rundvandringen berättade han om morden som hon ”utfört”. Vi avslutade vid statyn av Dagmar Lange.

Därefter lämnade vi Nora för hemfärd via Askersund där vi tog lunch, och åkte sedan vidare till Forsviks bruksmuseum utanför Karlsborg där vi fick en intressant guidning. Där finns även den äldsta och högsta slussen. Efter fikat åkte vi hemåt nöjda och belåtna.

Kent

Konstmuséet Louisiana och Köpenhamn

Onsdag den 14 september 2022

På morgonen reste vi med förväntan mot färjan Helsingborg – Helsingör och den medhavda förmiddagskaffe intog vi i bussen som Thomas rattade. Vädret var med oss och vi kunde njuta av den vackra Strandvejen mot konstmuseet Louisiana. Kl 11 öppnades portarna till ett av dagens mål: att få ta del av den imponerade samling av internationell modern konst. Med 3 000 verk är museets permanenta samling bland Nordens största. Varje år har Louisiana ett antal separatutställningar med stora modernistiska och senaste världskända konstnärerna representerade. Vi fick ta del av Alex De Cortes installationer bland annat den i parken placerade ”As long as the sun lasts” som sakta vred sig mot den blå himmeln. Vidare verk av Andy Warhol, Cindy Sherman, Catherine Opie, Yves Kleins och Japanskan Yayoi Kusamás vars verk ”Gleaming lights of the soul” imponerade.

Härifrån åkte vi till Blovstrød Kro och fick där ta del av en riktig dansk ”frokostbuffé” som bestod av kalla rätter av skinka, räkor, sallader bröd m.m. och allt vad de kan prestera i varmrätter från fläskstek, frikadeller, fisk m. m. och kanske ”en lille en” slank ned tillsammans med en öl.

Mätta och belåtna åkte vi sedan mot  centrala Köpenhamn och fick ta del av en del informationer om historiska och intressanta företeelser där vi passerade förbi, liksom lite historia och nutidsinformation om Köpenhamn av resevärden Rolf. Nu var det dags för Köpenhamn på egen hand och de flesta strosade runt på Ströget och tog del av folkvimlet eller slog sig ner på en uteservering i Nyhavn. Kändes fint med fler tillrop om att de upplevt en fin dagstur med upplevelser och egen tid i  Köpenhamn, där flera inte varit på några år. Tror att de flesta var mätta men nog gick det ned en dubbelfralla på Hallandsåsen också på hemvägen.

Rolf Svensson

Text och foto

Tabergsdalen

Torsdagen den 8 september 2022

Vi var en förväntansfull skara resenärer som gav oss iväg till Tabergsdalen på morgonen och vädret var med oss. Efter en snabb resa berättade jag om vad vi skulle få uppleva och vad Tabergsån och Tabergsdalen var för något både historiskt och vad det har betytt för Jönköpingsregionens industrier.

Första anhalten var Norrahammars Bruks Muséum, som kan kopplas till många idag stora industrier som Huskvarna, Svenska Fläktfabriken AB, Electrolux, Scania m.m. Vi fick ta del av dess historia runt kaffebordet. Informationer och fikapersonalen liksom de guider som fanns utplacerade på de tre våningarna, var frivilliga entusiaster, tillhörande den stiftelse som driver detta fantastiska museum. De visade produkter som tillverkats genom de  över 350 åren bruket producerade.

Därefter begav vi oss upp till toppen av Taberg med hjälp av bussen. En fantastisk utsikt där man kan se ca 6 mil åt alla håll. Runt omkring ligger det sjöar och moss system i väster och i nordväst som alla är källor för åtminstone fyra betydande vattendrag. Nissan, Lagan, Lidan och sist Tabergsån som gav kraft åt många industrier nedströms mot Jönköping. Efter att ha åtnjutit en härlig varmrökt lax med färskpotatis, sås och grönsaker som lunch avslutades sittningen med kaffe och kaka. Innan vi begav oss ned till Tabergsgruvan fick vi en stund för att se utsikten från Toppen.

I botten, i skuggan av berget, som gav smidesjärn åt hammarsmedjorna utmed Tabergsån och många andra smideshammare som Härryda Bruk, Nissafors Bruk, tråddragerierna i Gnosjö, Båraryd/ Gislaved och utefter Lagan ligger Tabergsgruvan som stod näst på tur. Här har brutits malm sedan 1400-talet till 1950-talet. Kunniga och entusiastiska  guider berättar om gruvans historia, geologin, naturen, fladdermössen som övervintrar, växter och övriga djur.

Halva gruppen fick titta på fladdermusmuseet som finns inrymt i det Gamla brukskontoret och de övriga fick med hjälm och ficklampa följa med guiden på en vandring i gruvgångarna. Spännande, och man fick en fin insikt av hur verksamheten drivits. De sista stora uttagen av den åtråvärda Vanadis malmen slutade i början av 1950 talet. Av all malm som tagits i större drift de senaste 350 åren togs 75% under åren 1930 – 1945 och levererades till Tyskland. Numera är det inte tillåtet att bryta eftersom berget är skyddat enligt Naturvårdslagen.

Berget har en lika stor massa under marken som man idag kan se över marken. Dess kvalité är av högsta Vanadismalm och liknande fyndighet finns bara i North Carolina i USA. Berget bildades för ca 1,5 miljarder år sedan genom att magma trängde upp från Jordens innandöme och stannade innan det blev en vulkan vilket innebar att det bildades en ”klump Vanadismalm” som efterhand steg upp ur jorden till det vi ser idag.

PS inte många såg Gruvmadammen som sällan visar sig, men som kikade fram i sin gömma och som jag påpassligt fick att fastna på ett foto. Troligen för att jag störde två vilande gruvarbetare D.S:

Gruvmadammen

Rolf Svensson

Foto: undertecknad med flera

En go’ bit av Kronoberg

Den sista aktiviteten i vårprogrammet 2022 var denna resa till Kronoberg. 43 medlemmar samt chaufför Thomas Schultz och den mångkunnige reseguiden Ulf Nilsson från Växjö fyllde resan med intressant kunskap, fina minnen och trevlig gemenskap.

Första stoppet efter Växjö blev Solvikens Pensionat i Ingelstad där vi drack kaffe och åt goda smörgåsar. Därifrån gick färden vidare till Jäts gamla sockenkyrka, som är en medeltidskyrka i romansk stil. Den uppfördes på 1220-talet men är tillbyggd och med målningar huvudsakligen från 1600 – 1700-talet.

Via vackra småländska vägar kom vi så fram till Korrö Hantverksby som ligger vid Ronnebyån mellan Linneryd och Rävemåla söder om Växjö. Här hälsades vi välkomna av den tyske Bryggaren Carl Fredrik Uebel, som var ägare till Hantverksbyn mellan åren 1865 – 1881. Han berättade om de hantverkare som levde och arbetade där på ett dramatiserat och underhållande sätt, under tiden vi förflyttade oss på området. En mycket god lunch med efterföljande kaffe och hembakad äppelform intogs, innan vi fortsatte till Ljuders kyrka. Vi fick ta del av intressanta reflektioner över inskriptioner på några gravstenar som vår reseguide gjorde. Gravstenar kan berätta! Besök inne i kyrkan gavs det också möjlighet till.

Skruvs Glasbruk – ett av de fem glasbruk som finns idag – blev nästa stopp. Här kunde vi bland annat se produktionen från glasmassa till en färdig vacker glasskål som vi imponerades av. Det gavs också tillfälle till besök i fabriksshopen.

Dagen avslutades med ett besök på Lessebo Handpappersbruk. Det serverades först kaffe med ostkaka och därefter fick vi se en film om hur papperstillverkningen går till. Vi fick mer information av hantverkarna om denna process innan det blev en guidad rundvandring kring maskiner och övrig utrustning som användes. Detta är ett hantverk som kräver stor noggrannhet!

Det blev så småningom dags att vända hemåt. Det var ett skönt gäng som alla tyckte att dagen hade varit givande. Tack alla deltagare som gjorde resan så bra.

Ingegärd Larsson

Mellan Ebb och Flod i Nordtyskland och Danmark 8 – 11 maj 2022

Ett förväntansfullt gäng tog plats i bussen för att ta oss söderut, med stopp för en god fika med kaffe och skinkfralla vid Glumslövs backar. Därefter fortsatte vi över Öresundsbron till Danmark och genom ett soligt Själland  mot färjan i Rödby. Efter färjan till Puttgarden stannade vi för en lunch i den pittoreska orten Burg för en god fisklunch i restaurangen Lotsenhus i hamnen. Därefter besökte vi en gränshandelsbutik för lite shopping. Vi åkte vidare västerut med vackra landskapsvyer och städer och korsade så småningom den mäktiga 18 mil långa Kielkanalen som förbinder kust till kust i delstaten till dagens mål, staden Husum. Här checkade vi in på centralt belägna Hotel Teodor Storm och förplägades med en buffé efter ankomsten.

Vackert väder för andra dagen och med temperaturer som kändes som om sommaren redan var här. Förmiddagen var vikt för egen tid, vilket blev uppskattat, i denna lilla mysiga stad med en hamn där vi kunde följa ebb och flod med ca 4–5 meters skillnad. Vid lunchtid samlades vi och åkte till Friedrichstadt, som byggdes upp av inflyttade holländare under 1700-talet helt i holländsk stil med kanaler och gavelhus. Vi åt lunch på en mysig restaurang och därefter 1,5 timmars tur på kanalerna med en svensktalande guide. Efter detta åkte vi ut mot Nordsjökusten för ett besök på Sperrwerk Katinger Watt, en vattenfördämning med jättestora slussar och vallar som håller havet utanför låglandet och reglerar vattnet på floden Eider, som är en viktig farled och förbinder denna del av Schleswig-Holstein med Kielkanalen i söder. Vi återvände sedan till Hotel Teodor Storm i Husum för en kvällsbuffé.

På tredje dagen var det mulet när vi lämnade Husum för att ta oss till staden Niebüll där biltåget tog oss över Hindenburgdamm till ön Sylt som är en populär och exklusiv tysk semesterö och som hör till de Nordfrisiska öarna. Innanför öarna ligger Vadehavet. I huvudorten Westerland fick vi biljetter för att kunna besöka strandområdet men som inte bjöd på vackert eller varmt badväder utan duggregn och ca 15 grader. Egentiden användes till att se staden, fönstershoppa i märkesbutikerna och en mysig lunch. Vi åkte en tur över den 4 mil långa ön utan uppehåll på grund av vädret, men såg eleganta badorter. I List tog vi färjan över till Havneby som ligger på den danska ön Römö. Römö som är en riktig pärla mellan Västerhavet och Vadehavet blev det heller inga stopp p.g.a. regnet. Här styr ebb och flod det dagliga livet vilket vi såg på öarna vi passerat. Bussen tog oss över vägbanken till fastlandet och kommer fram till Danmarks och nordens äldsta stad Ribe. Här checkade vi in på pittoreska Hotell Dagmar, som ligger mitt i centrum. Lite egen tid fanns för rundvandring i denna pärla till stad. Mot kvällen samlades vi till välsmakande trerätters middagen serverad oss på vackert dukade bord med vita dukar. Till desserten sjöngs det spontana sånger och stämningen var hög runt borden. Därefter fick vi fick besök av en lokal guide som berättade om Ribes historia för oss på danska.

Sista dagen tog vi oss till Jylland och över Lilla Bält bron till ön Fyn. Vi stannade vid Stora Bält för fika med nybakade danska wienerbröd, till allas förtjusning, och tar oss sedan över till Själland mot Öresundsbron. Ett stopp för lunch på Örestads Golfklubb i Lomma och framåt 18-tiden var vi åter i hemtrakten.

Rolf Svensson, text

Halvard Nilsson, foto

Resan till Hjo och Ryttmästarbostället

En kylig morgon med strålande sol anträdde vi vår dagsresa till Hjo och Ryttmästarbostället i Skövde.  Efter förmiddagsfika på café Guldkanten i Hjo anlände våra två guider som tog hand om varsin grupp. Ena gruppen fick göra bekantskap med stadskärnan och dess pittoreska trähusbebyggelse. Vi stannade bl a till vid anrika Hotell Royal där stadens mest berömda person Estrid Ericson växte upp.

Guiderna skiftade nu grupper för att vi skulle få höra berättelsen om Estrid Ericson och hennes skapelse, Svenskt Tenn. Man kan gott säga att hon blev en av 1900-talets stora designikoner. Det var mycket intressant att höra guiden berätta om alla skiftande utställningsföremål. Estrid träffade så småningom Josef Frank som flydde till Sverige från Tyskland och de etablerade ett mångårigt samarbete. Josef Frank var arkitekt och känd för sina olika mönster, vilket medförde att Estrid Ericson började arbeta med andra material.  

Vi for nu vidare för att få stifta bekantskap med den fantastiske kavallerimajoren Bernhard Englund. Han residerar sedan ett antal år i Ryttmästarboställe modell 1687, ett ryttartorp från den tiden. Majoren gav oss en historielektion på ett mycket livfullt sätt som helt enkelt inte går att beskriva. Han tog emot oss iförd en tidstypisk karolinsk ryttmästaruniform och gav oss en första introduktion. Därefter var det uppdukat en underbar buffe inne i torpet.

Rundvandringen fortsatte och här ska inte avslöjas några detaljer, man måste helt enkelt uppleva detta på plats med överraskning på överraskning!

På hemresan stannade vi till vid Landhs konditori i Mullsjö och intog kaffe och kanelbulle.

En mycket minnesvärd dag!

Bernt Turesson

Teaterresa till Spira i Jönköping

Den 6 april 2022 reste Aktiva Seniorer Gislaved med Schulzresors buss till Spira i Jönköping för att se Maria Lundqvists föreställning ”Om att våga flyga”. Vi var 30 förväntansfulla personer som innan föreställningen avnjöt en god middag i Stadsparken på restaurang Stugan. Här fick vi även en presentation av ägarinnan om ”Stugans” historia.

Teaterföreställningen var strålande och Maria Lundqvist tillsammans med sångaren Krister Hellström (hennes sambo), Arvid Svenungsson piano och Lena Jonsson fiol framförde föreställningen på ett suveränt sätt. Maria har en otrolig förmåga att blanda komik och allvar på ett sådant sätt att det är svårt att inte bli berörd. Hennes fantastiska klädbyten på scen var helt enastående och där bjöd hon verkligen på sig själv. Likaså när hon gestaltade ”Sally” där även några från publiken fick deltaga i hennes ”dans”. Publiken fullständigt vred sig av skratt.

En härlig kväll där alla verkade trivas och hemresan gick bra i ett typiskt snöoväder för april.

Mona Gemfors

En Landshövdings arbete och visioner

Vi hade glädjen att få välkomna Helena Jonsson, landshövding i Jönköpings län, till Torghuset onsdagen 30 mars.

Hon är utsedd av regeringen sedan 2018 i sitt ”eget län”, född och uppvuxen i Eksjö och Bankeryd och numera bosatt på en gård med avelsdjur i Tranås.

Helena är myndighetschef för Länsstyrelsen för en tid av sex år. Som Landshövding har man uppdrag från alla departement och att sedan rapportera tillbaka kring deras frågor från berörda avdelningar i Länsstyrelsen.

Helena berättade lite om vårt läns förutsättningar. Här finns 13 kommuner och 367 000 invånare, Landytan upptar 2,5% av Sveriges yta och den är skogrik. Det finns ca 2 300 sjöar. Fina miljöer men har inte särskilt bördig åkermark. Dessutom är länet ganska stenigt. Något som är väl utvecklat i länet är F-samverkan. (F = länsbokstaven). Detta är ett nätverkssystem för samverkan i så väl vardag som i kris kring akuta och oförutsedda händelser, som kan leda till påfrestningar på samhället. Kan t.ex. vara brand, orkaner, översvämningar, pandemi mm.

Helena visade oss en viktig PINS som hon bar på sin kavaj. Den är symbolen för AGENDA 2023. Agenda 2023 är en agenda för förändring mot ett hållbart samhälle. Den innehåller 17 globala mål för hållbar utveckling på olika områden. Helena poängterade, att dessa mål bär hon ständigt med sig i sitt arbete när frågor diskuteras och beslut tas.

Det gavs önskad tid för frågor att besvara. Många intressanta frågeställningar ställdes från deltagarna. De handlade om kulturbevarande, vindkraftverkens påverkan och placeringar i miljöer nära fastigheter, utbyggnad och regler kring solpaneler på åkermark med flera platser, höghastighetstågens tänkbara utbyggnad i länet och Helenas möjligheter att få igenom beslut. Dessa frågor besvarade Helena insiktsfullt och med stort engagemang.

En timma gick fort. Helena avtackades med blommor och applåder för en intressant och givande föreläsningsträff. Närvarande medlemmar tackades för intressanta frågeställningar. Därefter fortsatte diskussioner och god samvaro i Torghusets trevliga foajé över en kopp kaffe och god kaka.

Ingegärd Larsson

Dagsresa till Borås
En dagsresa genomfördes med Thomas Schulz buss

Årsstämma 2022

Besök hos Weland Industricentrum, Gislaved

Onsdagen 9 mars fylldes entrén på Weland Industricentrum AB med 51 medlemmar för att få information om detta företag. Joakim Welandson hälsade oss välkomna, och därefter vandrade vi ner till den södra delen av den 680 meter långa industribyggnaden där guidningen började.

Tegelfasaden är en välkänd symbol för Gislaved. Trots byggnadens storlek har den byggts ut med 4000 m2 och detta med eftertanke kring kvalitet och design. Rött tegel och inte plåt! Företaget har belönats kring denna design med ett fint arkitekturpris från kommunen.

Många minnen väcktes till liv under besöket. Man MINNS!

År 2002 beslutade Continental att lägga ner sin däcktillverkning i Gislaved. Detta var ett dråpslag för alla i kommunen. Men problem är till för att lösas, och det lyckades även denna gång. Gösta Welandson hade funderat, lagt ett bud och redan år 2003 fick han köpa fastigheten.

Joakim Welandson är VD för Weland Industricentrum AB, vilket är ett förvaltnings- och uthyrningsföretag inom kontor, industri och lager på en yta av hela 73 000 m2. Vid sin sida har Joakim bland annat hjälp av två fastighetstekniker.

Weland Solutions, som tillverkar lagerhissar, och Weland AB hyr ca 25 000 m2 för sina verksamheter. Andra hyresgäster är Recticel, Polisen, Hemvården, Carlssons Matsalar och företagare av olika slag. Totalt är det närmare 40 olika företag som hyr lokaler.

Under guidningen genom lokaler och verksamhet berättade Joakim Welandsson om uppvärmningen. Gamla oljepannor har bytts ut och ersatts med 26 luft-vatten-värmepumpar. Solcellsinvesteringar har också gjorts, vilket har fungerat mycket bra.

Efter rundvandringen återsamlades vi, och vi fick då möjlighet att få svar på ytterligare frågor från gruppen. Arne Wahlberg, som var med från början vid uppstarten, delgav också lite av sina minnen.

En blomma överlämnades som TACK för ett intressant och givande besök

Ingegärd Larsson

Emigranternas spår

Bengt Herrman fick i 10-årsåldern ett frimärksalbum vilket blev upptakten till en livslång hobby. Det som fascinerade honom mest kom att bli emigrationen till Amerika. Med utgångspunkt från vykort som skickades hem till Sverige, berättade han om resan och strapatserna under resans gång. Den helt dominerande färdvägen från Sverige utgick från Göteborg till Hull i England. Där vidtog en fyra till fem timmars tågresa på träbänkar till Liverpool, utan toaletter och vatten. Sedan gick man ombord på en atlantångare för transport till New York. Somliga emigranter blev kvar i New York, medan de flesta drog vidare västerut.

Med utgångspunkt från bilder ur sin digra vykortsamling berättade Bengt inlevelsefullt om känslosamma vykort och brev hem till anhöriga i Sverige. Föreläsningen avslutades med en frågestund.

Efter föreläsningen intog vi uppdukad fika i foajén, innan nöjda åhörare lämnade Torghuset för denna gång.
Bernt Turesson

___________________________________

Vandringar har startat igen!

Smålandsstenar

Vandrarna i Smålandsstenar har samlat sig

Klockan 09.00 varje måndag, oavsett väder, samlas vi vid Torghuset i Smålandsstenar och så vandrar vi en timme med Bernt Turesson som ledare. Dessutom har vi mycket prat och efter halva vägen stannar vi upp för medhavd fika.

Gislaved

Vandrare i Gislaved i en av Holmens nya kåtor

Klockan 09.45 på onsdagar startar gruppen i Gislaved upp sin promenad vid Hembygdsparken och går mot Holmen med Mona Gemfors som ledare. Upplägget är detsamma som i Smålandsstenar.

Weland AB i Smålandsstenar

Sammanlagt 70-talet Aktiva Seniorer har avlagt studiebesök på Weland AB, som är ett familjeföretag med fabrik och huvudkontor i Smålandsstenar ...

Om möten och annat att berätta om – Rolf Olsson

Tisdagen 2 november 2021 samlades nästan 60 medlemmar i Medborgarhuset i Hestra ...

Matkulturen 2021

Alla goda ting är tre, brukar det ju sägas! Den här gången blev det inte mindre än sju!!! Så många ...

Överlida, Mårdaklev och Gräne Gruva

I september åkte 50 aktiva seniorer till Västergötland men på grund av pandemin fick vi dela upp oss på två ...

Temavandring vid dammarna i Gislaved 14 sept 2021

I utkanten av Gislaved finns en anlagd våtmark i anslutning till reningsverket. Området har blivit ett mycket populärt strövområde då ...

Golfbaneleden Nissafors Bruk

Den första aktiviteten sedan Corona drabbade oss 2020 har gått av stapeln tisdagen den 24 augusti 2021. Den gick på ...

Matkulturen vintern_våren 2020

Att det är svårt att få någon stjärna i Guide Michelin vet vi nog alla. Efter höstens och vårens sittningar ...

Smålandsstenarvandrare hos Bengts i Skeppshult

Tänk att en motorsågsservice kan leda till ett studiebesök för Aktiva Seniorers måndagsvandrare i Smålandsstenar hos Bengts Motorservice i Skeppshult! ...

Folktrons Väsen

En av årets få soliga dagar, än så länge i alla fall, berättade Eva Andersson från Sagomuseet i Ljungby om ...

Årsmöte Aktiva Seniorer Gislaved 2020

Aktiva Seniorer Gislaved höll sitt årsmöte 2020 den 20 januari i Torghuset i Smålandsstenar. Det är en av de få ...

Tranås med omnejd

Resa till Tranås med omnejd  Första anhalten var Stalpets café där fika intogs, varefter vi besökte Stjärngranats gravpyramid ...

Äldre reportage

Uppdatering pågår! Reportage 2011        Ingmar Karlsson Årsmöte 2011 Louisiana 2011-02-15 Obesvarad kärlek 2011-03-10 Natur och kultur Sjuhärad 2011-04-27 Marstrand 2011-05-19 ...