Polen runt

 

Söndag morgon. Vi kliver ombord på bussen med vårt pick och pack för första dagens etapp mot Karlskrona. Vår guide Ann-Sofie ansluter för att följa med oss på resan. Efter lunch vidtar en guidad bussrundtur i Karlskrona innan vi besöker Marinmuseum, där vi bl a bekantar oss med den svenska ubåten HMS Neptun. På kvällen går vi ombord på färjan för transport till Polen.

 

Måndag. Efter en lugn överfart med frukost på färjan stannar vi för ett par timmars uppehåll i Gamla staden i Gdansk där vi beundrar de återuppbyggda kulturhusen. Vi kör vidare och är framme i Warszawa fram emot kvällen. Där inkvarteras vi på vårt 30 våningar höga hotell mitt i centrum med en fantastisk utsikt över staden.

 

Tisdag. Förmiddagen ägnas åt rundtur i staden med buss och till fots, medan vi lyssnar till vår mysige lokalguide. Eftermiddagen tillbringar vi på egen hand.

 

Onsdag. Efter två nätter på vårt hotell åker vi vidare mot Krakow. Vi stannar till i staden Czestochowa och Paulinerklostret. Klostret är vallfartsmål för romersk-katolska kyrkan och besöks årligen av 3 – 4 miljoner troende, plus ett stort antal bussar med turister varje dag. Huvudmålet för alla besökare är bilden av den mirakulösa Svarta Madonnan. Mot kvällen når vi nästa övernattningsmål, Krakow. På kvällen äter vi middag vid stora torget och strövar hemåt i ljuvlig, 24-gradig värme vid 22-tiden.

 

Torsdag. Krakow var Polens huvudstad från medeltiden fram till femtonhundratalet då Sigismund gjorde Warszawa till huvudstad. På förmiddagen guidas vi runt bland Krakows centrala delar och eftermiddagen tillbringar vi i Wieliczka saltgruvor, som är en världsattraktion.

 

Fredag. Veckans viktigaste besöksmål är koncentrationslägret Auschwitz. I dag är Auschwitz ett statligt museum. Man blir djupt gripen av den ofantliga omfattningen av verksamheten i detta, det största av dödslägren under Andra världskriget. Först vandrar vi runt i Auschwitz I, som tidigare var kaserner för polska armen. Detta var administrativt centrum för hela anläggningen. Här ser vi autentiska bilder och enorma montrar med sådant som skor, barnskor, barnkläder, matkärl, proteser, avklippt hår och mycket annat.. Därefter förflyttar vi oss till Auschwitz II eller Birkenau. Detta var förintelselägret, där gaskamrar och krematorier installerades och det systematiska mördandet utfördes. Det var hit järnvägspåret gick direkt in i lägret med den avskyvärda sorteringen av människor, och där huvuddelen av fångarnadirekt gick en omedelbar, fasansfull död tillmötes.

 

Dämpade fortsätter vi vår färd mot Wroclaw där vi övernattar sista gången på polsk mark. Wroclaw är nästa år utsedd till den ena av årets kulturhuvudstäder i Europa. Vi ser ytterligare en polsk stad med återuppbyggd stadskärna, med fantastiskt vackra hus runt det stora torget.

 

Lördag. Efter några mil passerar vi gränsen till Tyskland. När vi kommer fram till Berlin gör vi en stadsrundtur med bl a uppehåll vid en del av muren, som sparats för efterkommande. Med bilden av Brandenburger Tor på näthinnan avslutar vi dagens resa vid vårt hotell.

 

Söndag. Vi anträder den 70 mil långa hemresan, men med avbrott för pauser och färjeöverfart till Danmark, går hemresan utan problem. Detta kan vi tacka vår mycket kunniga och engagerade guide Ann-Sofie, och vår skicklige och trygge chaufför Tomas för, som förutom sina huvudsysslor gladde oss vid alla fikapauser med nybryggt kaffe och gott tilltugg.

 

Vi har haft en mycket givande och upplevelserik resa, vilket är en samstämmig uppfattning bland resenärerna.

 

Bilder 13 – 14 sept Karlskrona – Gdansk

 

Bilder 15 – 16 sept Warszawa – Paulineklostret Jasna Gora

 

Bilder 17 – 18 sept Krakow – Auschwitz

 

Bilder 19 – 20 sept Wroclaw – Berlin

 

 

 

Tillbaka