Tidig morgon den 8 oktober startade 49 förväntansfulla deltagare resan till Österlen.

Vädret var småduggit och för årstiden något svalt. När vi passerat gränsen till Skåne vid Markaryd var det dags för lite skåneinformation, historier och lite allsång. Framme i Brösarp Gästgiveri intogs en morgonfika i denna genuina miljön. Därefter ett besök i Kiviks hamn och att beskåda årets äppeltavla, skulpturer och utställningen. Äppeltavlans storlek är ca 100 m2 och består av ca 35 000 äpplen från nio olika sorter. Väger ca 3 ton och det åtgår ca 70 000 spikar.
Efter att ha besökt Kiviks Musteri med guidning, shopping och därefter en god lunch bar det av mot Nordic Sea Winery i Simrishamn. En rundvandring i företagets lokaler där man tappar viner på flaskor och boxar. Bl.a. finns en hall med 2 200 ekfat där lagring sker och ytterligare 10 talet stora rostfria tankat som innehåller 250 000 liter vin vardera.  2009 startade Nordic Sea Winery i Simrishamn. Vineriet är en av norra Europas mest moderna vinanläggningar. På Nordic Sea Winery produceras några av Systembolagets mest sålda och kända varumärken. Druvorna till vinet plockas runt om i världen och jäser på satellitvinerier för att sedan skeppas till Nordic Sea Winery där vinerna förädlas, lagras och buteljeras innan de tappas på flaska eller box..Efter guidningen var det dags att bege oss till vinprovningen som fanns i en nybyggd byggnad formad som en stor vintunna med ca 2 000 vinrankor planterade runt om huset, vilket skapade en stämning som om vi vore i ett vindistrikt. Där fick vi information av en Sommelier och provsmakade ett vitt vin och två röda viner. Sittningen avslutades sedan med kaffe och en rejäl bakelsekaka.

Så var det dags för hemfärd och vår chaufför Thomas valde en annan väg hem. Döm om vår förvåning när Thomas inte svängde upp på Nissastigen utanför Halmstad, vi var ju en aning fikasugna. Thomas överraskade oss alla, ja även reseledaren, när vi en stund senare stannade vid det anrika Kvibille Gästgiveri. Där vi fick två rejäla smörgåsar och kaffe. Värdshusvärden Anders berättade om Gästgiveriets historia på ett informativt och humoristiskt sätt och underhöll oss också med sång till gitarr. En fin avslutning på en fin resa.

Rolf Svensson