16 till 20 september upplevde en busslast medlemmar från Gislaveds Aktiva Seniorer en fullspäckad och mycket intressant vecka i Berlin. Bilden föreställer Berlins björn som ingår i stadens vapen. Den finns överallt i olika skepnader, här är den i TV-tornet.

Dag 1. Det var fortfarande mörkt när medlemmarna som steg på i Gislaved samlades. En del hade kanske inte hunnit med frukost på morgonen, så ett första stopp på Hallandsåsen med kaffe och goda frallor smakade väl. Därefter fortsatte färden ned till Öresundsbron. Det blåste kraftigt, men vår chaufför, Thomas Schulz, också ägare av reseföretaget, hade fått besked att bron var öppen för trafik. Färden genom Danmark gick bra och framme i Gedser fick vi snart köra på färjan, som passande nog hette "Berlin".  Det märktes snart att det fortfarande blåste, man fick således ta fram sjöbenen när man skulle fram och förse sig från den utmärkta buffén. Färden genom Nordtyskland ned till Berlin flöt på raskt och snart var vi framme vid vårt hotell, som låg i centrum, i närheten av Kurfürstendamm. Kvällen avslutades på en trevlig restaurang, Krombacher, som vi skulle nyttja varje kväll utom den sista. Stämningen var mycket god och det märktes på att det var nästan svårt att konversera.

Dag 2 startade vi tidigt på grund av en tidig "slot" i Riksdagshuset. Vår guide, Eva Jaehnert, boende i Berlin sedan många år, anslöt till bussen och vi styrde mot Riksdagshuset, där kontrollen vid ingången var nästan i klass med en flygplats. Som tur var satt byxorna uppe trots att bältet fick tas av. Väl på taket berättade Eva om det mesta av det vi kunde se från det höga huset. Tyvärr var glaskupolen avstängd på grund av att glaset rengjordes, men vi fick en ingående redogörelse för Tysklands Bundestag, Bundesrat mm. Därefter satte vi oss i bussen och körde runt på sightseeing i Berlins centrum. Bland mycket annat såg vi Potsdammer Platz, Unter den Linden, Kurfürstendamm, Brandenburger Tor, Kaiser Wilhelms Gedächtniskirche, Alexanderplatz, Gendarmenmarkt, samt Förintelsemonumentet. Vid Gedächtniskirche finns också de lastbilshinder (se bild) som sattes upp efter den förfärliga olyckan med en lastbil, som med berått mod kördes av en terrorist in i en Julmarknad i närheten år 2016. För att återgå till Förintelsemonumentet så bestod det av stora cementblock i olika höjd där vi kunde vandra och uppleva en känsla av att ha gått vilse. Det var faktiskt en otäck känsla och man ser på en av bilderna hur ensam man kan bli bland stenblock som omsluter en helt. Monumentet är till minne av de 6 miljoner judar som försvann i förintelsen och den heter också Holocaust. Den ligger bara ett stenkast från den plats där Nazisternas bunker låg och där Hitler begick självmord. Den platsen är idag bara en enkel parkering och utgörs av en grusplan utan några som helst markeringar för vad som en gång har funnits där. En bild visar platsen, där det idag växer ett högt träd mitt i parkeringen. Vid Brandenburger Tor fick vi alla promenera genom monumentet, precis som alla makthavare före oss. En bild strax efter detta passage av Brandenburger Tor visar en markering av muren i gatan. Man ser att muren är dubbel, alltså två murar med ett avstånd däremellan, där ytterligare hinder kunde finnas. Avståndet mellan murarna kunde variera stort, vilket gav ytterligare möjligheter till hinder i form av taggtråd eller spanska ryttare, minor mm. En god lunch intogs sedan på en restaurang i närheten av Hackescher Strasse, där det finns mysiga innegårdar med många affärer och restauranger. Vi uppmanades att gå där på egen ledig tid. Efter lunch tog bussen en tur förbi Olympiastadion, som vi kunde se utifrån. Resten av eftermiddagen fick vi egen tid att gå i staden. Dagen avslutades med ett besök på den för oss nu kända Krombacher restaurangen.

Dag 3 startade vi i mer normal tid. Dagen var planerad att ägnas helt åt delningen av Tyskland och inte minst Berlin. På morgonen den 13 augusti 1961 vaknade Berlins invånare upp i en delad stad. Massflykten från DDR var tvungen att hejdas och muren skulle bli ett effektivt verktyg. I 28 år delade den inte bara staden utan omringade västra Berlin som en ”ö” mitt i DDR. Vi började med att åka till Östtysklands säkerhetspolis Stasis högkvarter. Eva berättar för oss om den fruktade övervakningsapparaten som höll de 17 miljoner invånarna i skräck. Här togs oliktänkande och asociala element om hand med psykisk terror, regelrätt tortyr och fängelsestraff om alltifrån läsning av fel böcker, felaktiga åsikter och flyktförsök till väst. En av bilderna visar en så kallad Paternosterhiss. Den går ständigt runt på en kedja och förbjöds så småningom på grund av riskerna att röra sig in och ut ur en hiss som inte stannar på våningarna. Intressant att återse denna hisstyp på ett museum.

Dag 3 fortsättning. Vi åkte sedan till East Side Gallery, som är en sparad del av muren med målningar av konstnärer från hela världen, sedan till stadsdelen Kreuzberg till Checkpoint Charlie, gränsövergång för militärer och utlänningar mellan amerikanska och sovjetiska zonen. När östtyska ledningen försökte inskränka västmakternas rättigheter i oktober 1961 stod amerikanska och sovjetiska stridsvagnar, med skarp ammunition mittemot varandra. Övergången har även varit skådeplats för många flyktförsök och här finns museum som visar människans kreativitet för att nå frihet. Vi passerade den gamla flygplatsen Tempelhof där luftbron sattes in för att rädda Västberlin. Vi passerade också ett exemplar av en DC-3 som var ett av de flygplan som amerikanerna använde i luftbron. Vi åt lunch innan vi fortsatte till Bernauer Strasse. Här såg vi systemet med vakttorn och patrullvägar, och gränsövergången Bornholmer Strasse som användes av väst- och östtyska medborgare, den första som öppnades för fri passage 9 nov 1989. En folksamling hade samlats här efter en nyhetssändning som felaktigt meddelat att generösare regler skulle gälla. Gränspoliserna försökte först få besked huruvida våld skulle användas, besked uteblev, vid kl 23:20 beslutades att öppna övergången och därmed hade Berlinmuren fallit.

Dag 4 börjar med en färd till Potsdam, huvudstad i delstaten Brandenburg. Det var här som segermakterna höll den så kallade Potsdamkonferensen. Vi besökte det vackra slottet Sanssouci. Slottet placerades på en terrasserad kulle i centrum av parken. Byggnaden är inte så stor. Till slottet hör en stor barockträdgård. Efter guidningen åkte vi tillbaka till Berlin över bron Glienicke Brücke. Bron är känd för utväxling av tillfångatagna agenter mellan öst och väst under det kalla kriget. Bland andra den kända piloten Gary Powers från spionplanet U2 var en av de första som utväxlades. Bron var stängd för civil trafik mellan 1952 och 1989. En kuriositet är att bron är målad grön, men den gröna färgen på den amerikanska sidan är mörkare än den på östsidan. Vid återkomsten till Berlin var det besök i det mäktiga TV-tornet som låg i Östberlin. Samtidigt fick vi ta adjö av Eva, som har guidat oss i tre dagar på det mest proffsiga tänkbara sättet. Efter besöket i TV-tornet gällde egen tid då vi även fick ordna lunchen själva. En del gick på det stora varuhuset KaDeWe, andra hittade egna favoriter. På kvällen gällde en gemensam ”tysk afton” på Hofbräu Berlin med Schweinehaxe och tillbehör. Chans till dans fanns också!

Dag 5 lämnade vi Berlin tidigt på morgonen. Emellertid hann vi inte mer än drygt en kilometer fram till Ernst Reuter Platz, där hundratals cyklister inofficiellt hade tagit den stora rondellen i besittning och cyklade runt, runt. Det tog en stund innan polisen fick stopp på det, men vi hann gott och väl till färjan i Rostock. Hemresan gick sedan smärtfritt och mycket nöjda deltagare återvände hem vid 21-tiden på kvällen. Tack framfördes i bussen till vår skickliga och kunniga chaufför och resefixare Thomas, samt till Mona och Rolf som stod för resans utmärkta planering från föreningens sida.

Halvard Nilsson