En mulen onsdagsmorgon med hot om regn startade vi vår resa till Alingsås.

Framme vid målet väntade solsken och fika på Ekstedts bageri o café. Detta är det äldsta av kaféerna då det började som bageri på 1850-talet. Orsaken var att alla damerna började arbeta på en textilfabrik och hann inte med att baka bröd.

Alingsås kallas ju också för kaféernas stad. Det finns många att välja på. Vi valde att gå till muséet där de just nu har en utställning om ”Hem då och nu”. Igenkänningsfaktorn var hög under rundvandringen och många glada kommentarer hördes. Utanför väntade sedan två damer för att guida oss runt i staden. Det är en gammal trästad och många gamla hus finns bevarade. På 1700-talet brann halva staden ner men många hus är återuppbyggda i gammal stil med härliga innergårdar. Efter en god middag åkte vi vidare till Anten. Där finns ett monument från slutet av andra världskriget (i slutet av 1944) då ett amerikanskt transportplan kraschade i skogen och sex unga soldater omkom. Ett barnbarnsbarn håller ordning på platsen och guidade oss. En liten påminnelse om vad krig innebär.

Vi började sedan resan hemåt men vid Hedareds stavkyrka, enda i Sverige, gjorde vi ett stopp för kaffe o fralla och därefter en guidning av kyrkan. Guiden berättade att de håller på och kollar på hur gammal den är och de tror att de äldsta delarna är från 1100-talet. Sedan har kyrkan utsatts för ändringar och rivningshot men folket i Hedared har klokt nog bevarat sin kyrka. Efter ytterligare några mils bussresa var vi hemma i Gislaved nöjda och belåtna.

Kent Ahlgren