Återigen har Hans Henriksson guidat oss runt på ett alldeles utmärkt sätt i en intressant del av kommunen

Så var turen kommen till en guidad busstur i sydöstra kommundelen. Som vid tidigare kommunresor fick vi superb guidning av Hans Henriksson även på denna tur. Han tog oss från Welands Industricentrum AB, mot Reftele Västboås. När vi passerar Nennesmo så berättar Hans om ett naturreservat som ligger cirka 2 km sydväst om Nennesmo by och som består mest av gammal tallskog. Vi rekommenderades att besöka det redan nu i sommar. Naturreservatet finns beskrivet på kommunens webbsida. Där skogen idag finns var det en gång sjöbotten och en del av Fornbolmen. Hans berättade vidare om Fornbolmen, en enorm sjö som har lämnat efter sig mycket bördig mark. Vi passerar samtidigt många gårdar som ligger uppe på kullar, och som således en gång i tiden var omgivna av vatten.Bland annat passerar vi också Dravö fågelskyddsområde.

Det första uppehållet gjordes vid Slättö Kvarn, där kvarnens ägare, Rickard, tog emot oss. Rickard berättade med entusiasmen om sin verksamhet, som vuxit sig stor efter flytten från Holland. Rickard guidade de som kunde ta sig upp i kvarnen och visade alla de gamla maskinerna där. Bland annat visades det upp de mest fantastiska fårskinnen som finns till försäljning. Efter en kort färd kom vi till Liljenäs Gård, där vi efter att ha stigit in i huvudbyggnaden, intog dagens medhavda fika. Samtidigt fick vi lyssna till gårdens ägare, Christian Iversen, som hade mycket att berätta, särskilt om den pågående förbrukningen av sjöns vattenresurser, där han efterlyser hjälp att påverka de bolag som bedriver verksamheten. En kort promenad bort till sjökanten hade lett oss till en tänkt plats för dagens fika, men på grund av det kalla vädret så fick det vara. Annars lär utsikten över sjön därifrån vara mycket rogivande.

Därefter gick färden vidare mot Dannäs, och innan vi kom fram till Tannåker passerade vi Sagolandet, som Hans hade en hel del att berätta om. Ljungby är kända för sina sagofestivaler och de kommer att hålla ett sådant runt midsommar i år (som undertecknad skall delta i med teleskop mm). Vi passerade den korta bron till Bolmsö för en tur på ön, innan vi kom fram till färjeläget, där vi efter en halvtimmes väntan bordade färjan för transport till Sunnaryd. Halvtimmen gick dock mycket fort tack vare flera av deltagarna som delade med sig av sina kunskaper med anknytning till dagens färd. Tack för intressant underhållning! På återvägen åkte vi över Kållerstad, där vi klev ur bussen för ett kort besök på ödekyrkans plats.

Vi tackar Hans och Anita för en mycket givande och välplanerad dag och avnjöt en god lunch på Hotell Åsen innan vi återvände hem.

Halvard Nilsson