Återigen samlades vi i Torghuset i Smålandsstenar, denna gång för att lyssna till ett mycket intressant föredrag av Rolf Fredriksson, känd journalist/reporter från TV.

Rolf Fredriksson växte upp i Vaggeryd. Efter Journalisthögskolan i Göteborg tjänstgjorde han vid Sveriges Radio. Han arbetade sedan under flera år som reporter, programledare och redaktionssekreterare vid Sveriges Television. 1987 började Rolf som allmänreporter vid Aktuellt och blev sedan utrikesreporter. Efter Berlinmurens fall var han Aktuellts Östeuropakorrespondent i Wien och sedan i Tyskland.

Han har i två omgångar arbetat som EU-och Europakorrespondent för SVT i Bryssel. I sin yrkesroll är det många dignitärer, svenska och utländska, som han ställts öga mot öga med. När Rolf nyligen gick i pension hyllades han av kollegorna med följande ord:-”En kunnig och nyfiken journalist som kan absolut allting om Merkel, Tyskland, EU, vad som hände för hundra år sedan listan kan göras lång”.

Rolfs berättelse om EU var mycket initierad, det märktes att han är väl insatt i hur EU är uppbyggt och fungerar. Han gav oss en ingående förklaring till hur och varför EU kommissionen är uppbyggd såsom den är och poängterade att den är inte en regering inom Europa, vilket ibland påstås. EU har till exempel två högkvarter, huvudbyggnaden i Bryssel, men dessutom en byggnad i Strasbourg i Frankrike, som kommissionen besöker under en veckas tid varje månad. När denna förklaring väl var gjord så utropade han oss till "eliten som kan EU". I Sverige är vi överlag positiva till EU och det är viktigt att vi röstar vid valet till Europaparlamentet i maj. Cecilia Malmström skall lämna EU-arbetet i år, men hon har gjort mycket för att bevaka svenska intressen och är en respekterad person inom EU. Vi får hoppas att hennes goda arbete fortsätter genom nya duktiga politiker.

Efter föredraget ställdes många kloka frågor och Rolf fortsatte att förklara en god stund innan vi så småningom gick ut för att avnjuta en god kopp kaffe med bröd. Flera av deltagarna var framme och pratade med Rolf efteråt och stämningen var verkligen på topp hela eftermiddagen. Vi tackar för en utomordentligt trevlig stund.

Halvard Nilsson