Aktiva Seniorer Gislaved fick möjlighet måndagen den 4 februari att besöka Nexans i Grimsås, ett mycket anrikt företag i våra bygder. Vi var ett 30-tal personer, men nästan det dubbla var intresserade. Kent har sagt att han undersöker möjligheterna till ett besök ytterligare, men det kan dröja, det är ett populärt besöksmål.

Karl Olsson var egen företagare redan under första världskriget. Men affärerna med torv gick inte lysande så han fick arbeta extra på sin fars bank. Allt tog en vändning när andra världskriget var över. Mycket tack vare en av Karls bekanta som hade amerikanska kontakter. Kanske inte helt vanligt på den tiden i ett litet samhälle som Grimsås. De berättade om framtiden, maskiner för plastbearbetning. Året var 1948 och Karl bestämde sig för att satsa på plastisolerad kabel. IKO Kabelfabrik AB grundades. I som i Industri, K som i Karl och O som i Olsson. Första året omsatte företaget 139 000 kronor. Idag, 70 år senare, heter företaget Nexans Sweden AB och omsätter drygt 2 miljarder kronor.

Redan kl 9 togs vi emot av två mycket trevliga och kunniga besöksvärdinnor. Det började med utdelning av gula västar. Någon skämtade om Paris.…sedan tågade vi in till möteslokalen. Vi gick utefter en väl uppmärkt och till och med torr gångbana. Senare fick vi reda på att säkerhetspolicyn vid företaget är mycket högt prioriterat och hellre än riskera att någon halkar på vintern, så har man kostat på värmeslingor i gångbanan. Det lönar sig säkert, samtidigt som det gör det så lätt att ta sig fram.

Väl inne i konferensrummet så fick vi se dagens program, varefter en av värdinnorna beskrev företaget ingående. Nexans ägs av ett franskt företag, som har många fabriker, bland annat en fabrik i Halden i Norge som tillverkar sjökabel i mycket stora dimensioner. Nexans i Grimsås står sig väl i jämförelse, inte bara med de egna systerbolagen, men även med konkurrenterna.

De gula västarna var inte det enda vi fick ta på oss, utan även skyddsglasögon och skyddsskor! Vi var verkligen väl förberedda för visningen. Fotografering är inte tillåten i fabriken, så det var bara att stoppa ned kameran i fickan. För själva rundvandringen delades vi upp i fem grupper och själv hamnade jag i den grupp som leddes av den man, Christer, som Lars Blixberg står och talar med på en bild.

Visningen av tillverkningen var mycket intressant. Bland annat fick vi se hur man belägger tråd med plast i en så kallad extruder. Det intressanta är att just en sådan extruder finns på Gislaveds Industrimuseum och den har kommit från Grimsåsfabriken. Den är känd som Johanna. Vill man se denna äldre modell så kan man studera den på nära håll i museet. De som har gjort lumpen kommer säkert ihåg de rullar med telefontråd som man som värnpliktig soldat fick rulla ut och hänga upp i träden. Både soldaten och rullen finns på museet. Idag tillverkar Nexans även Optokabel, så de är väl med i den tekniska utvecklingen med fiber.

Efter ett 3 timmar långt, mycket intressant och lärorikt besök så tackade vi för oss och vände hemåt.