Temavandring vid dammarna i Gislaved 14 sept 2021

I utkanten av Gislaved finns en anlagd våtmark i anslutning till reningsverket. Området har blivit ett mycket populärt strövområde då det går en motionsslinga på närmare 3 kilometer rakt genom våtmarken. Vid våtmarken finns ett fågelliv som lockar många fågelskådare.

 Första gången det kom på tal om att anlägga en våtmark var i början på 1990-talet. En utredning startades som skulle beskriva vilka konsekvenser anläggningen skulle få och fem år senare presenterades projektidén. Efter att ha sökt miljötillstånd kom så arbetet igång i slutet av 2004 då delar av mossen grävdes ur där vattnet skulle finnas. Våtmarken är idag 18 hektar och håller närmare 200.000 kubikmeter vatten. Vattendjupet ligger på mellan 0,6 meter till 2,5 meter.

 
30 deltagare, utrustade med kikare, deltog på vår vandring runt Dammarna i Gislaved. Vi fick del av hur dammarna kom till av Sven Birgersson som  engagerat och intressant delgav oss fakta och historik. Sven deltog i projektet och var ansvarig för arbetet att bygga anläggningen. Anläggningens syfte är att skilja ut och rena avloppsvatten.
 
Den i Gislaved och inom ornitologin (fågelskådning) i Sverige kände Erik Larsson var med oss hela vandringen och hade röjt vissa platser för att vi skulle få ta del av fågellivet, som denna dag dock inte var så omfångsrikt. Erik berättade dess då mer om förutsättningarna för ett fågelliv i dammarna. Bland annat att fåglarna kräver häckningsplatser vilket har blivit färre av, genom att öar och bankar har börjat växa igen med träd och buskar. När dammarna var nya var fågellivet mycket rikt och omfattande. Många arter fanns här och även några sällsynta arter kunde man lätt finna. Vi fick dock se 10 olika arter som Erik informerade om. Sångsvan, Snatterand, Kricka, Gräsand, Knipa, Storskarv, Drillsnäppa, Talgoxe, Kråka och även den något sällsynta Rörhönan.
 
Att röja och återställa häckningsplatser står högt på agendan eftersom platsen har blivit en mycket populär vandringsled och där fågellivet har en stor betydelse för upplevelserna.
 
Vid ledens södra del finns en grill- och rastplats där vi intog medhavd fika. Stämningen runt fikaborden var på topp liksom kompletterande frågor till våra två guider. En fin eftermiddag med information, frisk luft, lite fysisk aktivitet och inte minst att träffa andra seniorer var en återkommande kommentar jag fick. 
 
Rolf Svensson